Vlaanderen organiseert het WK wielrennen in 2021: "Bakermat van de koers"

  Snelt Jasper Stuyven (l) naar de wereldtitel in zijn Leuven?

  In 2021 vindt het wereldkampioenschap wielrennen weer in ons land plaats. De start zal in Antwerpen liggen, de finish in Leuven. Voor de chronoritten moet u naar de kust.

  Antwerpen - Leuven en Knokke - Brugge

  9 keer al vormden de Belgische wegen het decor voor het WK wielrennen. De laatste keer was in Zolder in 2002 toen Mario Cippollini won.

   

  Over 3 jaar komt het WK opnieuw naar ons land, dan neemt Vlaanderen de organisatie voor zijn rekening. De tijdritten worden afgewerkt tussen Knokke-Heist en de historische binnenstad van Brugge. De wegrit begint in Antwerpen en eindigt in Leuven, op 100 meter van de woonplaats van Jasper Stuyven. In en rond de studentenstad wacht de renners een plaatselijk parcours met een aantal flinke kuitenbijters.

   

  In totaal zullen 11 regenboogtruien op het spel staan in Vlaanderen. De wedstrijden vinden plaats van 18 tot en met 26 september 2021.

   

  Voor de organisatie bundelen verschillende bedrijven de krachten: wielerorganisatoren Flanders Classics en Golazo, Cycling Vlaanderen, de Belgische wielerbond en de Vlaamse overheid. Er wordt gewerkt met een budget van bijna 19 miljoen euro.

  WK wielrennen in België
  jaar plaats wereldkampioen
  1930 Luik Alfredo Binda (Ita)
  1935 Floreffe Jean Aerts
  1950 Moorslede Briek Schotte
  1957 Waregem Rik Van Steenbergen
  1963 Ronse Benoni Beheyt
  1969 Zolder Harm Ottenbros (Ned)
  1975 Yvoir Hennie Kuiper (Ned)
  1988 Ronse Maurizio Fondriest (Ita)
  2002 Zolder Mario Cipollini (Ita)
  2021 Vlaanderen  

  In 2021 vindt ook het WK veldrijden in Vlaanderen plaats. Oostende zal die wedstrijden organiseren.

  Minister: "Massaal op straat"

  “Vlamingen ademen koers. De liefde voor het wielrennen wordt ons zowat met de paplepel meegegeven”, vertelt een gelukkige minister van Sport Philippe Muyters.

   

  “Ik verwacht dan ook dat Vlaanderen massaal op straat zal komen om zijn wielerhelden toe te juichen bij deze 100e verjaardag van het WK.
  Ongetwijfeld steekt dat enthousiasme zelfs opnieuw heel wat jongeren aan om zelf op de koersfiets te stappen en wie weet, uit te groeien tot één van de
  kampioenen van morgen.”

  Vlamingen ademen koers.

  Minister Muyters

  "De bakermat van de koers"

  "Dit is een prestigeproject voor Vlaanderen", bericht onze commentator Christophe Vandegoor vanuit Innsbruck. "De Vlaamse overheid betaalt naar verluidt 13 miljoen euro, nog eens 6 miljoen komt van de gaststeden en uit de privésector."


  "In 2021 vindt het WK voor de 100e keer plaats. Daarom hoort het WK nog eens thuis in Vlaanderen, de bakermat van de koers."

  Tekst en uitleg van Renaat Schotte:

  Vandamme: "Het WK in Vlaanderen zal een fantastisch feest worden"

  Impens: "Qua sfeer en imago zou het WK in Vlaanderen het beste ooit moeten zijn"