• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht-directeur over Evenepoel: "A-ploeg was moeilijk geweest"

  " "

  Remco Evenepoel bij de Belgische U15 in 2014.

  Remco Evenepoel (18) verbaast jan en alleman in de wielerwereld. En te weten dat hij begin 2017 nog voetbalde bij de U17 van Anderlecht. Jean Kindermans, jeugddirecteur van de Brusselse topclub, kent hem maar al te goed: "Die ontzettend grote drive kenmerkte hem ook als voetballer."

  Zijn overstap van voetbal naar wielrennen heeft Evenepoel geen windeieren gelegd. Wij wilden wel eens weten hoe de wereldkampioen tijdrijden als voetballer was en waarom de jeugdinternational als aanvoerder van de jeugdploegen Anderlecht verliet.

   

  Bij Anderlecht zijn ze hem alvast nog niet vergeten. De ex-jeugdspeler (van zijn 5e tot zijn 11e en van zijn 14e tot zijn 16e) gaat er nog vaak over de tong. "Toen hij de switch maakte van het voetbal naar het wielrennen, werd er al over gepraat. Omdat hij al snel interessante prestaties neerzette", vertelt Kindermans.

   

  "Vooral dan door onze physical coaches, die het fysieke gedeelte altijd van nabij gevolgd hebben. Die waren ervan overtuigd dat er wel iets zou kunnen uitkomen. Maar wat er nu allemaal gebeurt, had niemand kunnen voorspellen. Dat is wereldniveau en dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

  Onze physical coaches waren ervan overtuigd dat er wel iets zou kunnen uitkomen. Maar wat er nu allemaal gebeurt, had niemand kunnen voorspellen.

  Jean Kindermans
  " "

  Jean Kindermans, directeur jeugd bij Anderlecht.

  "Hij kwam telkens ontzettend sterk uit onze fysieke testen"

  Fysiek steekt Evenepoel met kop en schouders boven zijn leeftijdsgenoten uit. En die lichamelijke capaciteiten toonde hij ook al bij Anderlecht, weet Kindermans: "Zelfs al heel klein. Toen hij op zijn 11e voor een aantal seizoenen naar PSV ging, vertelde zijn vader me dat hij een enorme VO2-max had. Dat is niet zo belangrijk op die leeftijd, maar zijn vader zal toen al gezien of gevoeld hebben dat zijn zoon ontzettend veel fysieke kwaliteiten had."

   

  "Wij hebben dat vooral vastgesteld toen hij terugkwam van PSV. Dan zit je in een leeftijd – 15 à 16 jaar – waarin je vaak wordt getest op snelheid, kracht, uithouding. Daar kwam hij – zeker bij uithouding – telkens ontzettend sterk uit.”

   

  Was hij een type atleet die het in elke sport heel goed zou doen? “Het is heel simpel. Onze fysieke staf zei me vaak: “We weten niet of hij kan zwemmen, maar mocht hij kunnen zwemmen, zou hij een fantastische triatleet kunnen worden." We wisten dat zijn vader profwielrenner was geweest, dus had hij wat aanleg voor het wielrennen. Hij kon ontzettend goed lopen en lang lopen. En met een hoog tempo. Het zwemmen was voor ons een raadsel. Maar kijk: hij koos voor het wielrennen en zit bij de wereldtop. Dat is fantastisch.”

  Onze fysieke staf zei me vaak: “We weten niet of hij kan zwemmen, maar mocht hij kunnen zwemmen, zou hij een fantastische triatleet kunnen worden." 

  Jean Kindermans

  Anekdote: "Hij liep zijn jeugdcoach bij Anderlecht voorbij in 1/2e marathon"

  Kindermans kent ook de anekdote van een halve marathon door Brussel in 2016. "Zijn coach, Stéphane Stassin, had zijn mannen na een match op zaterdag gevraagd om zondag te rusten. Maar maandag kwam Stassin me vertellen dat Evenepoel hem voorbijgelopen was en bij de besten arriveerde."

   

  "Wij waren niet verrast, maar in de planning van een voetbalcarrière was dat misschien niet gepast op dat ogenblik. Die jongen had zoveel energie over. De prestaties die hij nu levert zullen te maken hebben met die ontzettend grote drive die hem kenmerkt. Ook als voetballer."

  "Op een bepaald moment net niet goed genoeg"

  Waar liep het dan mis voor de voetballer Evenepoel bij Anderlecht? “Hij kon zeer goed voetballen, anders raak je niet binnen in de opleiding van Anderlecht en kun je je niet handhaven."

   

  "Alleen was het op een bepaald moment in zijn carrière net niet goed genoeg. En misschien was er toen iets te weinig geduld. Het was ook in een moeilijk jaar, waarin Anderlecht met zijn U17 kampioen wou spelen om de Youth League veilig te stellen. De klik tussen de 2 partijen was er op een bepaald moment niet meer, hij heeft er dan voor gekozen om Anderlecht te verlaten.”

   

  “Al bij al, als je nu alles rustig beschouwt, heeft die minder goeie passage hem misschien mentaal nog meer gesterkt om een fantastische wielercarrière uit te bouwen. Daar is hij nu mee bezig. Ik kan verzekeren dat heel Anderlecht en vooral de mensen die nauw met hem hebben samengewerkt daar heel trots en heel blij om zijn.”

  "Op menselijk vlak dé kapitein bij uitstek: altijd bezorgd om het welbevinden van ploegmaats"

  Op de vraag of Evenepoel in de schuif van talenten lag die het op het hoogste niveau zouden kunnen maken, antwoordt Kindermans resoluut neen. "Daarin moeten we eerlijk zijn. Veel mensen stellen ons die vraag. Jeugdinternational zijn, is geen garantie. Er zijn ontzettend veel jongens die op 15, 16 jaar bij de nationale jeugdploegen spelen en die eindigen in provinciale of stoppen."


  "Ik zeg niet dat dat het geval geweest zou zijn. Hij was jarenlang een zeer goeie voetballer en ook een zeer gewaardeerd persoon binnen de kleedkamer. Die kwaliteit had hij ook. Hij was op menselijk vlak voor een trainer dé kapitein bij uitstek. Hij was altijd bezorgd om het welbevinden van zijn medemaats, altijd de ploeg meeslepen als het minder ging. Maar we moeten eerlijk zijn: wij zijn er om spelers naar de eerste ploeg van Anderlecht te brengen en daarvoor zou het misschien toch moeilijk geweest zijn.”


  “Dan kun je zakken naar andere ploegen of categorieën, maar hij heeft een fantastische switch naar het wielrennen gemaakt. Ik ken eigenlijk zo geen verhalen, behalve Van Avermaet, maar dat is meer van lezen dan van meegemaakt. Wat hij nu doet, is gewoon fenomenaal.”

   

  Gisteren zei Evenepoel in een interview aan Sporza dat velen denken dat hij geen goeie jongen is. Kindermans: "Dat heeft me verrast. Tussen de lijnen las ik ontgoocheling. Ik weet niet vanwaar dit komt. Hij hoeft zich geen zorgen te maken. Op Anderlecht heeft hij enkel goeie herinneringen nagelaten, behalve misschien bij die laatste passage. Maar wat hij nu realiseert, doet dat allemaal vergeten. En dat is voor mij belangrijker."