• home
 • video
 • pas verschenen

  Veert vrouwenwielrennen in België nog op? "Zijn niet hard genoeg"

  Shari Bossuyt

  Shari Bossuyt is de enige Belgische juniore in Innsbruck.

  Terwijl Nederland het vrouwenwielrennen in alle categorieën blijft domineren, blijft België afhankelijk van hier en daar een witte merel. Wanneer maken we eindelijk een inhaalbeweging?

  Shari Bossuyt is de enige Belgische juniore die is uitgestuurd naar Oostenrijk. Het tekent de bloedarmoede bij het vrouwenwielrennen. In gidsland Nederland schieten de talenten intussen nog altijd als paddestoelen uit de grond.

   

  "Ik heb jarenlang in Nederland gewerkt en mijn ervaring is dat de rensters er veel harder voor zichzelf zijn", zegt Heidi van de Vijver, ex-renster en de laatste ploegleidster in het vrouwenwielrennen. "Bij ons merk je snel: die renster heeft niet de ambitie om de top of zelfs subtop te bereiken. Er alles voor doen en laten, dat kom je in België heel weinig tegen."

   

  "Ik heb veel rensters in België gezien waarvan ik dacht: die zal er komen. Maar onderweg gebeurt er dan van alles. In Nederland hebben ze meer de mentaliteit: ik trek me niet aan wat iemand anders zegt of denkt. Je mag niet te snel opgeven. Er komt niets uit de lucht gevallen."

  Heidi Van de Vijver

  Heidi Van de Vijver (r)

  Hoe krikken we het niveau in België op?

  1. Maak het wielrennen voor meisjes aantrekkelijker

   

  "Er is nu al een commissie vrouwenwielrennen bij de bond die ervoor zorgt dt vrouwenwielrennen meer op tv komt", zegt Lieselot Decroix, ex-renster en commentator bij Sporza. "Op Vlaams niveau is er een werkgroep die meer meisjes op de fiets wil krijgen. Zij zorgen voor rekrutering in scholen, organiseren initiatieven op lokaal niveau om zoveel mogelijk meisjes van de fiets te laten proeven."

   

  2. Wie koerst, moeten we harder laten koersen

   

  Decroix: "Er wordt bij de Belgische jeugd te afwachtend gekoerst en daar word je niet sterker van. Op internationaal niveau kom je dan tekort. Er is nu een nieuw systeem bij de jeugd, waarbij de nieuwelingen 1 minuut voorsprong krijgen op de junioren. Zo willen ze de junioren stimuleren om harder te koersen."

   

  3. Organiseer meer criteriums voor de jeugd

   

  "In Nederland doen ze dat ook zo", weet Heidi van de Vijver. "Er wordt niet alleen sneller gereden, de ouders zien de rensters ook een paar keer passeren. Dat zorgt voor een leukere sfeer bij de entourage. Zo blijven de ouders ook gemotiveerd."

   

  4. Maak het mogelijk om fietsen te huren

   

  Van de Vijver: "De kostprijs voor een fiets, toch snel 1.000 euro, is niet min. Zeker als je de sport eerst eens wil proberen. Als je fietsen zou verhuren, is er niet meteen zo'n grote kost voor de ouders."

  Lieselot Decroix

  Lieselot Decroix