• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Dragons geloven in Tokio: "Wereld getoond dat we niveau kunnen halen"

  " "

  "7e is niet slecht", vinden spelers en coach van de Red Dragons.

  De Belgische volleybalmannen keren na hun 3-2-verlies tegen olympisch kampioen Brazilië met een 7e plaats terug van het WK in Italië. Sporza blikt met uitblinker Sam Deroo en bondscoach Andrea Anastasi terug op de regenboogstrijd en vooruit naar de Olympische Spelen van Tokio 2020.

  Deroo heeft er een uitstekend toernooi op zitten. De receptie-hoekspeler is tevreden over de voorbije weken. "Ik vind een top 8-plaats op een WK een knappe prestatie. Dat was de ambitie voor het toernooi. In elk ander toernooi zouden er kwartfinales gespeeld worden en stonden we daar nu in. Maar zo is het systeem."

   

  "Voor mij zijn we toch geslaagd met onderscheiding. Het pleit voor onze ambitie dat we niet volledig tevreden zijn. Van Slovenië hadden we minstens 1 keer moeten/kunnen winnen. Anderzijds hebben we veel mooie momenten gehad met mooie remontes, ook tegen Brazilië, waarmee we de top 2 in de groep veilig konden stellen. Die momenten waarop je mentale weerbaarheid toont, moet je meepakken."

   

  Welke lessen heeft Deroo geleerd met het oog op de olympische droom? "Dat er nog wat werk is. Dat wisten we vooraf ook wel. Vooral op het vlak van service moet onze ploeg zeker nog groeien. Op gemakkelijke ballen kunnen we ook nog iets meer luciditeit gebruiken."

   

  "Maar goed, de ploeg is wat ze is. We hebben een kleine vijver om uit te vissen in België. Het is prachtig dat die groep doorheen de jaren zo'n mooie evolutie aflegt. Er zit nog geen verval op. Hopelijk kunnen we deze lijn nog een beetje doortrekken, met af en toe een impuls van een nieuwe speler, zoals Igor (Grobelny) de laatste dagen. Dat zal onze ploeg goed doen. Dan hoop ik dat we die olympische droom ooit kunnen waarmaken."

  Anastasi: "Onze service en receptie zijn nog niet zo goed als bij de andere teams"

  Coach Anastasi was blij met de bijna-stunt van zijn team tegen Brazilië. "Toen we de eerste set pakten, was ik heel gelukkig met de prestatie van het team. We deden het heel goed. Maar toen begonnen ze met meer intensiteit te spelen en verhoogden ze het technische niveau. En dan zie je dat we heel wat problemen hebben."

   

  Wat heeft de Italiaan geleerd? "We haalden heel wat informatie uit dit toernooi. Natuurlijk moeten we beter worden. Onze service en onze receptie zitten niet op het niveau van de andere teams. Dat zijn twee werkpunten."

   

  Met een 7e plaats haalde België zijn doelstelling. "7e is niet slecht", lachte Anastasi. "Dit is een perfecte positie om op verder te werken. We houden heel wat teams achter ons. Dat is interessant."

   

  De spelers moeten geloven in de olympische droom, meent de bondscoach. "Absoluut. We hebben de wereld getoond dat we het niveau kunnen halen. Al missen we dat nu nog. Wij zijn niet bij de beste 11 landen op de Spelen, met Japan al geplaatst als gastland. Het wordt moeilijk, maar we zullen er hard voor werken. Volgend seizoen wordt een belangrijk seizoen voor het nationale team."

  Verhees: "Er zat meer in, maar vooraf getekend voor top 8"