• home
 • video
 • pas verschenen

  Lampaert na wereldtitel: "Ik zal vanavond een stuk in mijn voeten drinken"

  Na 2012, 2013 en 2016 is 2018 de kers op de taart voor Quick-Step Floors. De Belgische ploeg snelde weer naar de wereldtitel ploegentijdrit. Hoe waren de reacties in het Belgische kamp? "Dit is niet te geloven", reageerde architect Tom Steels. "Wat een prachtig afscheidscadeau", zei Niki Terpstra.

  Steels: "Een ongelofelijk gemiddelde"

  4 op 7: dat is het eindverdict voor Quick-Step na het laatste WK ploegentijdrit. "Niet te geloven", reageerde ploegleider Tom Steels, een van de architecten van dit zoveelste succes. "Dit is een ongelofelijk gemiddelde."

   

  "We hadden hier een hele jonge ploeg. Maar als je ziet hoe Kasper Asgreen (vorig jaar nog belofte en in het voorjaar op de valreep nog bij de ploeg gehaald) hier gereden heeft. Hij was een van de motoren van dit team. Maar je wint of verliest natuurlijk met 6."

   

  "Er was geen paniek bij het eerste tussenpunt, waar Mitchelton sneller was. We hebben onze eigen race gedaan en moesten dan op de klim kijken waar we stonden. Toen we wisten dat we meededen voor de zege, was het een sneltrein naar de aankomst."

   

  Is deze titel de vrucht van een minutieuze voorbereiding? "Je moet eerst en vooral steengoeie renners hebben. We hebben de klim ook wat defensief aangepakt. Dat heeft geloond op het einde. Dat deze discipline verdwijnt? Zonde. Het is een van de mooiste disciplines in deze sport."

  Lampaert: "Een zeer getalenteerde ploeg"

  Yves Lampaert nam het flashinterview voor zijn rekening. "We zijn zo blij", glimlachte de Belgische kampioen. "Dit gevoel is zo ongelofelijk. We waren geen topfavoriet, maar ik wist dat we een sterk team hadden. Een jonge ploeg, maar wel zeer getalenteerd."

   

  "Ik had vertrouwen bij de start, maar winnen is nog iets anders. Zeker met dit verschil. We hebben het hele jaar al zoveel gewonnen, maar winst op dit WK is echt speciaal. Dat geeft voldoening. We hebben er veel voor gedaan. Dat er nu een klein feestje zal zijn? Klein? Een groot feest, ja."

   

  Bij Sporza was Lampaert weer op en top spontaan. "Als ploeg ga je door de muur. Iedereen wil voor elkaar rijden. De teamgeest is op en top. Bij andere teams zal dat ook wel zo zijn, maar dit was een zeer talentvolle ploeg."

   

  "Het is jammer dat deze discipline verdwijnt. Het is fantastisch, ook voor de ploeg om de teamgeest te versterken. Vanavond? Het is al een lang seizoen geweest. Ik zal misschien een stuk in mijn voeten drinken. Ik heb het eens nodig."

  Terpstra: "Dit is echt zo gaaf"

  Kasper Asgreen (23), Laurens De Plus (23), Maximilian Schachmann (24), Bob Jungels (26) en Yves Lampaert (27) waren de jonge veulens in de ploeg, Niki Terpstra (34) was de nestor van het gezelschap.

   

  "Dit is een prachtig afscheidscadeau", zei de Nederlander, die Quick-Step aan het einde van het seizoen verlaat. "Dit is echt zo gaaf."

   

  "Wat het geheim is? Voorbereiding en vertrouwen, denk ik. En kwaliteit natuurlijk. We doen het altijd goed in tijdritten. Soms denk je: deze ploeg is misschien niet de beste. Maar dan lukt het nog. We gaan altijd voor winst. We wisten dat de ploeg uitgebalanceerd was."

  De Plus: "Eerste zege en meteen wereldkampioen"

  Laurens De Plus was de tweede Belgische renner die mocht zegevieren. "Dit is een droom die uitkomt. Dit is de kroon op het werk. Iedereen had een superdag en dan voel je van bij het begin dat het heel goed gaat", reageerde de klimmer, die naar LottoNL-Jumbo trekt.

   

  "Het geheim van ons succes? We hebben het parcours deze week elke dag gedaan. We kennen alles uit ons hoofd, we kennen elke bocht. Dat scheelt altijd enkele seconden."

   

  "Ik was op het vlakke de buffer tussen Terpstra en Jungels. Ik heb afgezien als een beest. Maar dit is mijn eerste zege en ik ben meteen wereldkampioen. Dat geeft een mentale boost voor de WK's van woensdag en zondag."