• home
 • video
 • pas verschenen

  WADA heft schorsing van het Rusada op

  Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada opgeheven. In het uitvoerend comité van het WADA, dat donderdag samenkwam op de Seychellen, was het merendeel van de 12 bestuursleden pro de opheffing van de schorsing.

  Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens een groot staatsgeleid dopingsysteem in de Russische sport, onder meer op de Olympische Winterspelen die Rusland zelf organiseerde in 2014. Dat werd in een rapport van de commissie-McLaren vastgesteld.

   

  Voor een hernieuwde toetreding van het Rusada tot het WADA dienden de Russen aan diverse voorwaarden te voldoen. Een speciale commissie van het WADA moest controleren of alle criteria waren gehaald. Onlangs werd bekend dat deze commissie een aanbeveling had gedaan om het Rusada weer een officiële status te verlenen.

   

  Klokkenluider Grigori Rodtsjenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium in Moskou, liet woensdag nog weten het "een catastrofe" te vinden indien de schorsing zou worden opgeheven. Volgens hem voldoet Rusland niet aan twee essentiële voorwaarden: het erkennen van het rapport-McLaren en toegang geven tot alle gegevens van het laboratorium in Moskou.