• home
 • video
 • pas verschenen

  Morgen weer België-Slovenië op het WK volleybal, huh?

  België-Slovenië

  De Red Dragons verloren eerder op dit WK tegen Slovenië, maar krijgen nog een herkansing.

  Vanaf morgen beginnen de Red Dragons aan hun weg naar de Final 6 op het WK volleybal. Daarvoor moeten ze voorbij Australië, Brazilië en … Slovenië. Opnieuw Slovenië, waar België in de eerste ronde met 3-2 van verloor. Hoe kan dat nu? Marc Willems, onze man op het WK, probeert het uit te leggen.

  Organiserende landen krijgen bescherming

  Voor de eerste keer wordt een WK volleybal door twee landen georganiseerd, Italië en Bulgarije. Voor publicitaire en financiële redenen - Italië speelde in Firenze steevast voor een bomvolle zaal - is het logisch dat beide landen de tweede ronde in eigen land afwerken.

   

  Maar daarvoor heeft de Internationale volleybalfederatie kunst- en vliegwerk moeten uitvoeren. Een bizar gevolg is wel dat 2 groepen samengesteld zijn uit 4 landen die elkaar nog niet eerder troffen op het WK, maar er zijn ook 2 groepen waarbij 2 landen wél al tegen elkaar hebben gespeeld. En dat is het geval voor België en Slovenië in groep F.

  Kunst- en vliegwerk leidt tot onfair systeem

  Een erg eerlijk systeem lijkt ons dat niet, want zo worden niet alle ploegen op dezelfde manier behandeld. Dat had toch anders gekund. Zelfs met Italië en Bulgarije in toegewezen steden (Milaan en Sofia) hadden de groepen met een geleide loting zo kunnen indelen dat 2 landen elkaar niet opnieuw tegenkomen.

   

  Want zo komen we bij het tweede heikele punt in het competitiesysteem. Na de tweede ronde vallen 10 van de 16 overblijvende ploegen af: 4 groepswinnaars en de 2 beste tweedes blijven over. Ook dat is geen fair systeem, want veel hangt dan af van welke tegenstanders je had in de eerste en tweede ronde.

   

  Eerlijker zou geweest zijn als er was gekozen voor kwartfinales met uitschakeling na de tweede ronde, maar dat is wellicht gesneuveld omdat Italië dan de kans loopt om vroegtijdig uitgeschakeld te worden. Qua publieke belangstelling zou het WK dan doodbloeden.

  Minder kans voor wedstrijdmanipulatie

  FIVB gaat niet mee in deze denkwijze.  Zij vinden deze competitieformule nog altijd de beste door het thuisvoordeel én de strijd tegen mogelijke wedstrijdmanipulatie.  En daarmee raken we een van de positieve punten van de competitieformule aan.

   

  In tegenstelling tot 4 jaar geleden én wat bijvoorbeeld gebeurde op het WK voetbal met de Rode Duivels en Engeland, heeft de FIVB beslist dat alle punten uit de 1e ronde meetellen voor de eindstand na ronde 2. Zo is elke match van belang en kunnen er geen "cadeautjes" uitgedeeld worden. Of doet Brazilië dat eventueel wel?

  FIVB zal competitieformule evalueren voor toekomst

  Is België door dit systeem nu sportief benadeeld?

  Absoluut niet! Meer zelfs, bij een loting voor de tweede ronde zouden we meer dan waarschijnlijk veel slechter af zijn geweest. Doorstoten naar de laatste 6 op dit WK is geen utopie. We beginnen de tweede ronde tegen Slovenië, iedereen weet nu dat we die match ook kunnen winnen.

   

  Daarna volgt Australië, een ploeg die we net voor het WK tijdens een oefenmatch in Aalst van het terrein veegden.  Tot slot volgt Brazilië.  Inderdaad… olympisch kampioen Brazilië.  Maar Nederland won in de groepsfase ook wel van Brazilië en wat de ‘Lange Mannen’ konden, moeten de Red Dragons misschien ook kunnen.

   

  En misschien heeft Brazilië in de laatste match de drie punten ook niet meer nodig.  Want waar in de eerste ronde manipulatie met uitslagen onmogelijk werd gemaakt, is dat in de tweede ronde wél mogelijk.  Als Brazilië op zondag al zeker is van een plaats bij de laatste 6 zullen de Brazilianen misschien liever België als een van de beste tweedes naar de eindfase zien meegaan dan pakweg Rusland of Frankrijk… Ieder nadeel heeft zijn voordeel, ook in volleybal.

  Wedstrijden in groep F

  21/9 Brazilië - Australië 3-0 (25-21, 25-22, 25-15)
  21/9 België - Slovenië 0-3 (26-28, 26-28, 19-25)
  22/9 Australië - België 0-3 (26-28, 26-28, 20-25)
  22/9 Slovenië - Brazilië 0-3 (22-25, 21-25, 16-25)
  23/9 Slovenië - Australië 2-3 (25-23, 20-25, 25-19, 22-25, 11-15)
  23/9 België - Brazilië 2-3 (25-22, 25-23, 19-25, 15-25, 12-15)

  Stand in groep F

      M W V punten
  1. Brazilië 8 7 1 19
  2. BELGIE 8 4 4 14
  3. Slovenië 8 4 4 13
  4. Australië 8 3 5 9

  De 4 groepswinnaars en de 2 beste tweedes stoten door naar de Final 6, België is daar niet bij.