Ga naar de inhoud

VIDEO: Bernard Fonck slaat VS-fans met verstomming: eerste Europeaan die reininggoud wint

Bernard Fonck heeft geschiedenis geschreven in de reiningsport: onze 45-jarige landgenoot veroverde goud op de Wereldruiterspelen en dat in het hol van de leeuw. Het Amerikaanse publiek in Tryon zag thuisrijders Daniel Huss en Cade McCutcheon in het zog van de Belg stranden.

Fonck kroonde zich vorig jaar al tot beste van Europa en is nu ook de eerste Europeaan die de oppergaai op de vierjaarlijkse Wereldruiterspelen wegkaapt. Fonck - al jaren wereldtop - had zijn zinnen gezet op goud in deze "western"-discipline van het paardrijden, waarbij het eenhandig bereden paard verschillende figuren moet afwerken.

 

Met het Belgische team moesten Fonck, vrouwlief Ann Poels, Cira Baeck en Dries Verschueren nog vrede nemen met zilver achter het Amerikaanse team, traditioneel dé besten in reining.

 

In de individuele competitie reed Fonck met zijn paard What a Wave naar 227 punten, een half puntje meer dan Daniel Huss. Cade McCutcheon was op 2 punten derde. Ann Poels, de tweede Belgische in de individuele reiningfinale, behaalde de 13e plaats.

Fonck glundert op het hoogste trapje naast 2 Amerikanen.

"What a Wave kende een uitzonderlijk goeie dag"

Fonck is nog maar de tweede niet-Amerikaan die op de Wereldruiterspelen goud pakt, sinds de discipline in 2002 op het programma kwam. De Canadees Duane Latimer was de beste in 2006. Fonck is dus de eerste Europeaan. Het Amerikaanse publiek was met verstomming geslagen.

 

Fonck was dolgelukkig en geëmotioneerd na zijn gouden prestatie. "Het is een droom om wereldkampioen te worden. Als eerste Europeaan kan ik niet trotser zijn. Ik dacht de top 5 te halen, maar mijn paard kende een uitzonderlijk goeie dag. Het was de laatste keer dat ik met What a Wave zal aantreden. Het paard zal nu terugkeren naar de eigenaar. Dat maakt het nog meer speciaal. What a Wave was het liefste paard waar ik ooit mee mocht rijden. Ik had heel wat "once in a lifetime"-paarden, maar What a Wave staat bovenaan." Elke keer geeft hij alles en elke keer wordt het beter en beter."

Beelden van Bernard Fonck:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dolle vreugde bij Belgische fans:

Top 5:
1. Bernard Fonck (What a Wave) 227,0 punten
2. Daniel Huss (VS/Ms Dreamy) 226,5
3. Cade McCutcheon (VS/Custom Made Gun) 225,0
4. Joao Felipe Andrade (Bra/Gunner Dun It Again) 225,0
5. Manuel Cortesi (Ita/Sliderina For Me) 224,5
13. Ann Poels (Made in Walla) 220,0