• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Riel voor grote WTS-finale: "Plaats in top 10 verdedigen"

  "Na het EK heb ik met mijn voet gesukkeld, maar ik heb nu geen pijn meer."

  Zondag weten we wie zich wereldkampioen triatlon op de olympische afstand mag noemen. Marten van Riel verdedigt in Gold Coast (Aus) zijn toptienplaats.

  Met Jelle Geens, Christophe De Keyser en Marten Van Riel komen zondag drie Belgische mannen aan de start in de finale van de World Triathlon Series (WTS).

   

  Van dat trio is Marten Van Riel de best geplaatste landgenoot in het WTS-klassement: hij staat 10e met 2.290 punten. De wedstrijd in Gold Coast wordt Van Riels eerste sinds zijn twee bronzen medailles op het EK triatlon in Glasgow vorige maand.

   

  "Het EK heeft ons veel media-aandacht opgeleverd", zegt Van Riel. "We zijn live op tv geweest. Dat was een grote meerwaarde voor ons, naast de erkenning die we gekregen hebben. De korte, olympische afstand in het triatlon is dankzij dat EK bekender geworden, want de lange afstand (Ironman) kenden de mensen al."

   

  "Na dat EK heb ik wel een beetje met mijn voet gesukkeld. Daarom heb ik een tijdje niet gelopen, zodat mijn voet kon rusten", zegt Van Riel. "Daarna ben ik weer beginnen op te bouwen, maar jammer genoeg had ik niet veel tijd tot deze wedstrijd."

   

  "Toch is mijn lopen enigszins op niveau gebleven. Ik heb intussen ook geen pijn meer, al voel ik wel dat het nog niet 100% is. Maar ik maak me niet te veel zorgen, ik hoop dat het zondag in de wedstrijd zal meevallen."

  "Wil plaats in top 10 verdedigen"

  Welke ambities koestert Van Riel in Australië? "Dat is moeilijk om te zeggen. Het is lastig om te starten in de wetenschap dat je wellicht geen 100% bent. Maar ik sta nu 10e in het World Series-klassement en die plaats wil ik verdedigen. Ik hoop dus op een stek rond de top 10."

   

  Deze WTS-finale is de laatste wedstrijd voor het World Series-klassement. De wedstrijd in Gold Coast telt zwaar door in het eindklassement.

   

  "Het is de grootste triatlon op de olympische afstand van het jaar", duidt Van Riel het belang. "Het niveau ligt hier hoger dan op de Olympische Spelen, omdat hier bijvoorbeeld 6 ateleten van de toplanden mogen starten."

  Marten Van Riel loodst België naar brons op de Europese kampioenschappen.