• home
 • video
 • pas verschenen

  U.S. Open-umpire Ramos na finale: "Heb straten in New York gemeden"

  Umpire Ramos in discussie met Serene Williams tijdens de finale van de U.S. Open.

  Umpire Ramos in discussie met Serena Williams tijdens de finale van de U.S. Open.

  Tijdens de turbulente finale van de U.S. Open werd umpire Carlos Ramos stevig op de korrel genomen door verliezend finaliste Serena Williams. De 47-jarige Portugese scheidsrechter onderging lange tijd de kritiek, maar bijt nu van zich af.

  Vorige week hield de Japanse Naomi Osaka (20) de Amerikaanse tennisster Serena Williams van een 24e granslamtitel.  Voor Williams verliep de finale duidelijk niet zoals verhoopt, want ze kreeg het meermaals aan de stok met de Portugese umpire Carlos Ramos.

   

  Die laatste gaf Williams in de finale 3 bestraffingen (waaronder een volledig punt), en was op een gegeven moment in een hevige discussie verwikkeld met de Amerikaanse over het vermeende seksisme dat zijn beslissingen zou beïnvloed hebben.

   

  Ramos reageerde lange tijd niet op de heisa, die vooral in de media stevig woedde, want ITF-regels verbieden umpires te reageren op hun wedstrijden. De Portugees kon het evenwel niet laten, want in de Portugese krant Tribuna Expresso kwam Ramos toch nog even op de gebeurtenissen terug.

   

  "Met mij gaat het goed, voor zover de omstandigheden dat toelaten", aldus Ramos. "Het was geen gelukkige situatie, maar arbiteren "à la carte" bestaat niet. Maak je geen zorgen om mij!"

   

  Daags na de finale was de Portugese umpire toch op zijn hoede in New York. "Ik heb de straten daar wat vermeden, want ik wilde niet terechtkomen in 'gecompliceerde situaties".

  Serena Williams zag een 24e grandslamtitel door haar neus geboord.

  Serena Williams zag een 24e grandslamtitel door haar neus geboord.

  USTA en WTA staan achter Ramos

  De United States Tennis Association (USTA) en de Women's  Tennis Association (WTA) maakten na de finale bekend dat ze Ramos ten volle steunden in zijn beslissingen én dat ze achter hem stonden na de beschuldingen van seksisme.

   

  WTA-oprichter Billie Jean King liet na de wedstrijd wel verstaan dat de Portugese umpire de controverse had kunnen vermijden door meer open en duidelijker te communiceren.

  Racistische cartoon flakkert controverse weer op

  Net nu de storm wat gaan liggen lijkt, flakkert een cartoon over het incident het debat weer op. De cartoon die de Australische krant Herald Sun publiceerde is van de hand van cartoonist Mark Knight en gaat momenteel viraal op sociale media.

   

  Knight deelde de cartoon trots op sociale media, maar haastte zich om zijn bedoelingen te specifiëren nadat onder meer schrijfster J.K. Rowling de tekening als "seksistisch en racistisch" omschreven had.