• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Waes in Spa: "300 km/u en rustig praten, indrukwekkend "

  Tom Waes

  Tom Waes was voor de eerste keer te gast in Spa.

  Tom Waes was dit weekend een aandachtige toeschouwer op het circuit van Spa-Francorchamps voor de Grote Prijs Formule 1 van België. De tv-maker mocht op uitnodiging het weekend ervaren achter de schermen. Sammy Neyrinck peilde naar zijn ervaringen in het F1-circus.

  "Aparte wereld"

  "Het is mijn eerste keer in Francorchamps, voor de Formule 1 althans", begint Tom Waes zijn verhaal. "Ik heb hier wel al eens met Kris Wauters mogen meerijden, en met de motor heb ik me zelf al op het circuit begeven." 

   

  Maar Formule 1 is toch nog iets anders. "Je maakt hier echt ongelooflijke zaken mee. Red Bull vroeg me al jaren om eens te komen, maar tot nu toe was dat nog niet gelukt omdat ik altijd weg ben voor Reizen Waes. Dit jaar kwam het eindelijk eens uit en dan mogen we ook nog eens de paddock binnen. De auto's die in mekaar geschroefd worden, de rijders vlakbij ons. Het is een voorrecht om hier te mogen zijn."

   

  "Tijdens de testritten konden we op een hoofdtelefoon het gesprek volgen tussen Verstappen en de hoofdingenieur", gaat Waes voort. "Het is echt opvallend hoeveel ze te zeggen hebben. Ook al rijdt hij 300 km per uur, toch praat hij op een heel rustige manier." 

  "Veel respect voor de coureurs, het zijn echte topatleten"

  Het respect voor de coureurs is dan ook groot. "Het is de meest klinische sport die ik al gezien heb, op elk niveau. De krachten die meespelen zijn zodanig groot, dat ze niet eens zelf kunnen drinken. Dat gebeurt langs een pomp aan het stuur, dat trouwens 60.000 euro kost."

   

  "Ik heb de Formule 1 altijd graag gezien, al leek het mij vroeger nog ruwer. De veiligheid ligt nu ook een pak hoger. Ik vond Niki Lauda een fantastische coureur, maar ook vandaag heeft het nog altijd iets. Als je zelf ooit op een circuit gereden hebt, en je weet hoe snel zij rijden, puur op concentratie, dan heb ik daar heel veel respect voor. Jonge gasten die met auto's van een paar miljoen euro met 350 km per uur rondrijden, dat is knap om te zien."

   

  Ook de fysieke paraatheid van de coureurs mag niet onderschat worden. "Zeker, je moet je daar niet op miskijken", drukt Waes zijn bewondering uit. "Het is niet omdat je fysiek niks moet leveren, dat het niet loodzwaar is."

  "Verstappen gaat respectvol om met Ricciardo"

  Ook in Spa kleurden de tribunes weer oranje. Binnen het Red Bull-team wordt Max Verstappen dan ook gezien als een groot talent. Is de 20-jarige Nederlander een potentiële wereldkampioen? "Ooit wel, denk ik, met de juiste ploeg, de juiste auto en de juiste afstellingen. Het is alleszins een kleurrijke figuur en een fantastische gast."

   

  "Hij reed hier al rond zonder rijbewijs. Bovendien merkte ik in de paddock hoe respectvol hij omging met zijn collega, Daniel Ricciardo. Je hebt veel coureurs die binnen hun eigen team ruziën, maar dat is hier zeker niet het geval. Voor zijn leeftijd is het een heel doordachte, geconcentreerde en rustige jongen. En natuurlijk een geweldige rijder."

  "Belg op wereldniveau krijgt weinig interesse, vreemd"

  Met Stoffel Vandoorne hebben ook wij een landgenoot in de Formule 1, maar hij kent een moeilijk seizoen door een gebrekkige McLaren. "Ik vind het heel jammer", zegt Waes. "Ik hoop dat ze hem tijd genoeg gunnen in de Formule 1 om te blijven groeien. Als ze hem de tijd geven zal hij wel verder raken, denk ik, maar ik weet niet of in de Formule 1 het geduld zo groot is. "

   

  Er wordt vaak gezegd dat Spa-Francorchamps het mooiste circuit ter wereld is, maar misschien zijn we in België niet trots genoeg op het feit dat er een Belg meerijdt? "Vooral in Vlaanderen, denk ik. De Franstaligen komen wel genoeg op de been, maar het is heel vreemd. We krijgen de Grote Markt vol met voetbalploegen, we volgen tennis en al onze atleten. Maar als we een Belg op wereldniveau hebben zitten in de Formule 1, wordt daar weinig naar omgekeken. Dat vind ik heel raar. Ik kom alleszins zeker nog terug, als ik niet weg ben voor Reizen Waes", concludeerde Waes. 

  Bekijk hier het hele interview met Tom Waes