Ga naar de inhoud

100e pole voor Red Bull: 5 op 5 voor Max Verstappen in kwalificaties in 2024

 za 20 april 2024 10:24
" "
Max Verstappen ging teammaat Perez en Alonso vooraf.

Max Verstappen blijft de maat in de Formule 1 dit seizoen. De Nederlandse wereldkampioen reed na zijn zege in de sprintrace eerder op de dag met de vingers in de neus naar de polepositie voor de Grote Prijs van China van morgen. Red Bull-ploegmaat Sergio Perez was 2e, Fernando Alonso 3e. Lewis Hamilton vertrekt morgen pas als 18e op de startgrid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Max Verstappen schrijft nog wat meer geschiedenis voor Red Bull. Shanghai vandaag was de 100e polepositie uit de geschiedenis van het Oostenrijkse F1-team. 15 jaar geleden pakte Sebastian Vettel de allereerste pole voor Red Bull in... Shanghai.

Voor Verstappen zelf was het de 37e pole uit zijn carrière. De drievoudige wereldkampioen bleef zijn teammaat Perez 322 duizendsten voor. Fernando Alonso zette zich daarachter voor de 2 McLarens en de 2 Ferrari's.

De grote ontgoocheling was Lewis Hamilton. De Brit koos in Q1 voor een laat snel rondje, maar maakte een remfoutje, waardoor hij pas op P18 terechtkwam. Enkel de top 15 stootte door naar Q2. De lokale held Guanyu Zhu viel met zijn Sauber net uit de boot.

Hamilton van P2 in de sprintrace naar P18 op de startgrid. Zo blij hij eerst was, zo balen zal hij nu doen.
 

In Q2 zorgde Carlos Sainz voor een bang moment. Hij ging in de laatste bocht door de grindbak en draaide over het circuit tegen de muur. Hij kon dat evenwel zacht laten gebeuren, zodat hij nog naar de pits kon rijden. Er was immers nog tijd genoeg in de sessie.

Het circuit moest gekuist worden, Sainz kreeg een nieuwe voorvleugel en knalde nog naar de 3e tijd in Q2 achter de Red Bulls.

In de derde sessie was er ook niets te doen tegen Verstappen. Leclerc en Sainz zagen Alonso (Aston  Martin), Lando Norris (McLaren) en Oscar Piastri (McLaren) nog voorbijstuiven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alonso bestraft voor gevaarlijk rijden

Fernando Alonso is voor de tweede keer dit seizoen bestraft voor een roekeloze actie. De Spanjaard na de sprintrace 10 seconden tijdstraf, omdat hij een aanrijding veroorzaakte met Sainz.

Eerder dit jaar gaven de stewards de 42-jarige Alonso 20 seconden tijdstraf voor gevaarlijk remmen in de Grote Prijs van Australië. Hij zakte toen in de uitslag van de zesde naar de achtste plaats.

Zijn vergrijp op het circuit van Shanghai had geen gevolgen voor de uitslag. Alonso's actie bij Sainz leverde hem een lekke band op en hij moest daardoor de race voortijdig beëindigen.

De ervaren coureur zal minder blij zijn met de 3 strafpunten die hij als aantekening op zijn racelicentie kreeg bijgeschreven. Hij heeft nu in korte tijd al 6 strafpunten vergaard. Indien een coureur binnen twaalf maanden 12 strafpunten op zijn racelicentie bij elkaar rijdt, wordt hij geschorst voor de eerstvolgende wedstrijd.

Startgrid
1
Verstappen
Red Bull Racing
2
Perez
Red Bull Racing
3
Alonso
Aston Martin
4
Norris
McLaren
5
Piastri
McLaren
6
Leclerc
Scuderia Ferrari
7
Sainz
Scuderia Ferrari
8
Russell
Mercedes
9
Hülkenberg
Haas F1 Team
10
Bottas
Kick Sauber - Ferrari
11
Stroll
Aston Martin
12
Ricciardo
RB - Honda RBPT
13
Ocon
Alpine
14
Albon
Williams Racing
15
Gasly
Alpine
16
Zhou
Kick Sauber - Ferrari
17
Magnussen
Haas F1 Team
18
Hamilton
Mercedes
19
Tsunoda
RB - Honda RBPT
20
Sargeant
Williams Racing
Gerelateerd: