• home
 • video
 • pas verschenen

  Spanje rouwt om Javier Otxoa, ex-ritwinnaar in de Tour en paralympisch kampioen

  Javier Otxoa is in 2000 op weg naar de zege op Hautacam.

  Ex-wielrenner Javier Otxoa is op zijn 43e overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. De Spanjaard won in 2000 een bergrit in de Tour, maar werd een jaar later met zijn broer aangereden en moest stoppen. Hij werd wel nog 2 keer paralympisch kampioen.

  Javier Otxoa eindigde in 2000 als 13e in de Ronde van Frankrijk en vooral, hij won de rit met aankomst op Hautacam. Na een lange vlucht had hij nog net genoeg jus in de benen om een ontketende Lance Armstrong af te houden in de gietende regen.

   

  Helaas werd Otxoa vooral bekend voor het tragische ongeluk een jaar later. Toen werd hij samen met zijn tweelingbroer Ricardo door een auto aangereden op training. Ricardo overleefde het niet, en Javier kon na twee maanden in coma nooit nog koersen op het hoogste niveau.

   

  Hij deed wel nog voort als paralympiër, met succes,want Otxoa won goud en zilver in Athene 2004 en Peking 2008. Maar nu is Javier Otxoa dus zelf veel te vroeg overleden, na een lange en slepende ziekte.

  Bekijk de heroïsche ritzege van Otxoa in de Tour 2000