• home
 • video
 • pas verschenen

  5 redenen om op de eerste rij te gaan zitten voor de Vuelta

  Mooie namen genoeg om naar de Vuelta uit te kijken.

  Mooie namen genoeg om naar de Vuelta uit te kijken.

  In Malaga gaat zaterdag de 73e Ronde van Spanje van start. 3 weken lang krijgen de renners als een bordje tapas een mix van beestachtige beklimmingen, arendsnesten en andere gekkigheden voorgeschoteld. Maar dat is niet de enige reden om de Vuelta te volgen.

  1. Omdat er veel meer favorieten zijn dan in de Tour

  • In de Vuelta krijg je een mengeling van renners die tegengevallen zijn in de Giro (zoals Aru, Simon Yates en Pinot) en renners die (tegen)gevallen zijn in de Tour (zoals Uran, Quintana en Porte).
  • Team Sky komt voor het eerst in 5 grote rondes zonder Chris Froome aan de start. Ook Tourwinnaar Geraint Thomas trekt niet naar Spanje, net als supertalent Bernal (geblesseerd). Sky heeft geen echte favoriet voor de eindzege en zal de koers dus niet op slot kunnen doen.
  • Bij de favorieten zitten heel wat ondernemers, zoals Miguel Angel Lopez, Simon Yates, Aru en Quintana... In de Tour is de aanvalsdurf veel minder en gaat het er veel berekender aan toe.

  Luidt Nairo Quintana de aanvalstrom?

  2. Omdat er meer kans is op Belgisch dagsucces

  • Europees kampioen Victor Campenaerts kan toeslaan in 2 tijdritten.
  • Lotto-klimmers Benoot, Armée en De Gendt zullen in ontsnappingen jagen op een ritzege.
  • Dylan Teuns krijgt enkele aankomsten op zijn maat en kan in de Vuelta zijn tegenvallende voorjaar proberen door te spoelen.
  • Toptalent Laurens De Plus krijgt na maanden vol pech voor het eerst een vrije rol in een grote ronde.

  Thomas De Gendt was vorig jaar goed voor een ritzege.

  3. Omdat in de Vuelta vaak jonge toptalenten bovendrijven

  • Enric Mas (Quick-Step): in Spanje wordt hij beschouwd als de troonopvolger van Alberto Contador. Daar gelooft Mas zelf ook in. Dit seizoen klom hij met de besten naar boven in de Ronde van Zwitserland en Catalonië. In de Vuelta krijgt hij bij Quick-Step een vrije rol, samen met De Plus. Mentaal voelt Mas zich alvast een kampioen. Met een sterke Vuelta zou zijn carrière als klassementsman wel eens gelanceerd kunnen zijn.
  • Tao Geoghegan Hart (Team Sky): hij maakte indruk in de Dauphiné als meesterknecht van latere Tourwinnaar Thomas. Bij de jeugd was Geoghegan Hart een alleskunner: klimmen, over kasseien rijden, tijdrijden. Hij kwam overal goed uit de verf. Na Wiggins, Froome en Thomas heeft Sky met Geoghegan Hart misschien wel opnieuw een Brits goudhaantje dat op een dag kan meespelen voor eindwinst in de Tour.
  • Sepp Kuss (Lotto-Jumbo): hij maakte in de Ronde van Utah bergop indruk met 3 ritzeges en de eindwinst. Kuss rijdt nog maar een paar jaar op de weg, eerst was hij een beloftevolle mountainbiker. Die steile Vuelta-klimmetjes moeten hem dus als gegoten liggen.
  • Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal): het jonge klimtalent mag voor het eerst proeven van een grote ronde. Bij Lotto-Soudal temperen ze de verwachtingen en zeggen ze dat Lambrecht na 2 weken uit de Vuelta zal stappen. In Spanje wil hij zich klaarstomen voor het WK, waar hij de wereldtitel bij de beloften in het vizier heeft.
  • Hermann Pernsteiner (Bahrein-Merida): de uitzondering in dit lijstje. Hij is 28 jaar, maar rijdt nog maar 2,5 jaar op de weg. De Oostenrijker was in het verleden een succesvol mountainbiker, met zilver op het EK voor beloften en zeges in de lastige mountainbikewedstrijd Bike Transalp. Op de weg heeft Pernsteiner het gabarit van de ideale klimgeit: 1,68 meter en 56 kilogram.

  Bewijst Enric Mas dat hij de stempel van "nieuwe Contador" waard is?

  4. Omdat Peter Sagan weer van de partij is

  • Het is voor het eerst sinds 2015 dat Sagan weer in de Vuelta te gast is. De wereldkampioen zal in de eerste plaats zijn klimspieren trainen met het oog op het WK in Innsbruck. Maar overal waar Sagan start, zorgt hij voor een klank- en lichtspektakel.
  • Sagan heeft nog een rekening openstaan met de Vuelta. Bij zijn laatste deelname werd hij aangereden door een motard, waardoor hij een dag later niet meer kon starten. Sagan kreeg toen zelfs nog een boete, omdat hij na de aanrijding tegen een auto van de organisatie had geslagen.

  Peter Sagan won in zijn carrière al 4 ritten in de Vuelta.

  5. Omdat het parcours sexyer is dan dat van de Tour

  • Veel geeuw-ritten zijn er nooit in de Vuelta. In bijna iedere etappe liggen er valkuilen, zelfs in de vlakke etappes. De 12e etappe lijkt bijvoorbeeld voer voor de sprinters, maar in de slotkilometers zijn de wegen niet veel breder dan een fietspad. Nervositeit en spektakel verzekerd.
  • In totaal zijn er 8 aankomsten bergop, waarvan al 2 in de eerste week. De Vuelta zou de Vuelta niet zijn als ze weer geen beestachtig steile slotbeklimmingen uit haar hoed tovert op erbarmelijke wegen. In de 13e en 17e rit wachten op de slotklim duizelingwekkende stijgingspercentages tot 22 en 24%. Telkens ook op slechte wegen. De ene keer moeten de renners zich naar boven hijsen op een geitenpad, de andere keer gaat het asfalt over in betonplaten.
  • Wanneer de renners bijna in Madrid zijn, krijgen ze op de voorlaatste dag nog een moordende bergtocht door Andorra. In een etappe van 97 kilometer moeten de renners liefst 3.000 hoogtemeters overwinnnen. Vuurwerk verzekerd! De parcoursbouwer van de Vuelta wil de wielerfans altijd verwennen.

  Deze verschrikking staat de renners te wachten in de 17e etappe.

  Zo verging het de Belgen van Lotto-Soudal in de Vuelta van 2017. Herhalen ze hun stunt?