• home
 • video
 • pas verschenen

  Steegmans over Parijs: "Je moet voortdurend zeggen: ik doe niet onnozel"

  Gert Steegmans.

  Gert Steegmans won in 2008 de laatste Tour-rit.

  De Belgen zitten in deze Tour nog altijd op hun honger. Dat was in 2008 ook het geval, maar in de slotrit naar Parijs stampte Gert Steegmans alle frustraties uit zijn dijen. Bij Radio 1 legde de ex-renner zijn succesrecept voor de Champs-Elysées uit. 

  "Ik was blij dat Cavendish gestopt was"

  "Of het de mooiste zege uit mijn carrière was? De meest bekende overwinning wel, ja", vertelt Gert Steegmans (37) over 27 juli 2008. 10 jaar geleden sprintte de toenmalige Quick-Step-renner naar de ritzege in Parijs.

   

  "Ik reed heel goed in die Tour, maar het wou maar niet lukken. Ik had ook een probleem met Cavendish in die Tour (de Brit won 4 ritten). Ik was blij toen hij stopte om naar de Spelen te gaan."

   

  "Het is een beetje vreemd om te zeggen dat het goed draaide, terwijl die zege niet kwam. Er was druk van iedereen. Het begon nipt te worden en in die laatste rit moest ik het doen."

  "Heb geluk gehad dat Millar zo hard doortrok"

  Maar op de Champs-Elysées vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Steegmans verwees onder meer Ciolek, Freire, McEwen en Hushovd naar de ereplaatsen. Hoe verliep die sprint?

   

  "Ik heb heel veel geluk gehad dat Millar gigantisch hard doortrok in de laatste kilometer, waardoor onze trein net klopte. De Jongh moest zo hard mogelijk door die laatste bocht gaan."

   

  "De weg is heel breed, maar door die chicane wordt het peloton altijd op een lint getrokken. Als de snelheid dan niet vermindert, dan kan enkel de 2e of de 3e winnen, de anderen bijna niet."

   

  "Het is ook een vreemde dag. Iedereen zit de hele dag te spelen. Maar je moet voortdurend tegen jezelf en je ploegmaats zeggen: wij gaan niet onnozel doen. Je rijdt enkele uren met 30 km/u en dan gaat de snelheid met een ruk omhoog. Dat snijdt bij veel renners de benen af."

  Retro: Steegmans sprint naar de ritzege in Parijs