• home
 • video
 • pas verschenen

  Het rapport van de Belgen: "Van Avermaet de beste, Vanmarcke de ontgoocheling"

  Greg Van Avermaet.

  De Tour de France is weer achter de rug.

  19 Belgen begonnen enkele weken geleden aan hun Tour-avontuur. In Parijs deelden Michel Wuyts en José De Cauwer hun rapporten uit. Van Benoot tot Vermote: lees hier het verdict in alfabetische volgorde.

  Van Benoot tot De Gendt

  • Tiesj Benoot (Lotto-Soudal): "Hij is niet meer gestart in de 5e rit. We kunnen hem niet beoordelen."
  • Dimitri Claeys (Cofidis): "Hij ging twee keer lang mee in een vlucht. Ik had er wel begrip voor toen hij zei: deze sport is zo geëvolueerd dat het onmogelijk geworden is om er nog iets van te maken. Je weet dat het hopeloos is, maar je zet toch door. En toch word je gegrepen."
  • Jasper De Buyst (Lotto-Soudal): "We hadden van hem net iets meer verwacht. Het positioneren was in het begin van de Tour oké, maar je zag dat hij het steeds moeilijker kreeg. Greipel en hij vonden elkaar ook niet echt. Hij moet ook wat rijpen om nog wat body te krijgen. Maar hij reed de Tour uit en dat zal hem een boost geven."
  • Tim Declercq (Quick-Step Floors): "We waren van hem onder de indruk. Hij heeft het in de eerste week heel vaak geklaard voor zijn ploeg, vaak langer dan van hem verwacht werd."
  • Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert): "Hij ging een paar keer mee, maar je kreeg nooit het gevoel: hij gaat zich onderscheiden en gaat meedoen voor winst."
  • Thomas De Gendt (Lotto-Soudal): "Hij was niet op het niveau van vorig jaar. Dat geeft hij zelf ook toe."

  Van Dupont tot Pauwels

  • Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert): "Hij heeft een paar keer de top 10 gehaald. Maar in aanmerking komen voor winst? Neen. Dat is ook logisch, als je ziet welke kanjers hier aan de start stonden."
  • Philippe Gilbert (Quick-Step Floors): "Het was een zeer ondernemende Gilbert, hij krijgt een 7,5. En toen kwam die val, waarbij onze harten stilstonden. Hij reed de rit toch nog uit en daar doen we onze pet voor af. Wat een karakter."
  • Jens Keukeleire (Lotto-Soudal): "Hij is door zijn vroege opgave moeilijk beoordeelbaar, maar voor zijn val hebben we hem ook niet echt veel in de sprints gezien."
  • Yves Lampaert (Quick-Step Floors): "Hij heeft ons het meest gecharmeerd in de ritten na de opgave van Gaviria. Hij mengde zich in de sprints, terwijl hij weet dat hij niet die finesse heeft. Maar hij waagde het er toch op. En op de Champs-Elysées was hij er zo dichtbij."
  • Oliver Naesen (AG2R): "We denken dat hij van Bardet 9,5 krijgt, maar we geven hem de raad: als je dit volgend jaar nog eens moet doen, vraag dan 3 vrijkaarten. Die moet je dan wel gebruiken na een relatieve rustdag. Maar het is gewoon een heel moeilijke rol."
  • Serge Pauwels (Dimension Data): "Het is onwaarschijnlijk dat hij de kracht en de mentale weerbaarheid heeft om op zijn terrein dag na dag mee te gaan in de vroege vlucht. En het lukte iedere keer ook."

  Van Stuyven tot Vermote

  • Jasper Stuyven (Trek-Segafredo): "Hij heeft een formidabele vlucht niet kunnen afronden door die steile muur. Hij is ook iets te veel onder de oksel van Degenkolb gekropen. Het mag ook eens andersom."
  • Edward Theuns (Sunweb): "Hij zat in het model van Dumoulin. Door de vroege exit van Matthews kwam hij ook wat zijn rol als loods betreft niet tot zijn recht."
  • Greg Van Avermaet (BMC): "Heel simpel: de beste Belg, met al die gele dagen en veel aanvalskilometers. Die extra dag in het geel maakte het bewonderenswaardig."
  • Jelle Vanendert (Lotto-Soudal): "Hij maakte indruk op weg naar Roubaix, maar de Vanendert van 2011 hebben we niet gezien."
  • Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert): "Het is weinig renners gegund dat ze beter worden met de dagen. Dat was bij hem het geval. Ik had hem graag eens zien knokken voor de zege, maar dan door een latere poging. Het is het bewijs dat hij een renner is met enorme kwaliteiten, hopelijk gaat hij daar mee verder."
  • Sep Vanmarcke (EF-Drapac): "De ontgoocheling. Hij heeft in de laatste week geprobeerd om aan te vallen, maar is eigenlijk nooit in een kopgroep geweest. Dat komt mede door het Uran-verhaal."
  • Julien Vermote (Dimension Data): "Cavendish faalde, Vermote zat daardoor ook muurvast. Je kunt hem dat moeilijk aanwrijven. Maar uren op kop rijden is nog iets anders dan ploegkapitein zijn en het zelf afmaken."