• home
 • video
 • pas verschenen

  "Renner minder per ploeg heeft veel sprinters de kop gekost in de bergen"

  De tafel van Vive le Vélo.

  "Démare reed een heel goeie sprint", klonk het aan de tafel bij Karl.

  Bert De Backer.

  Bert De Backer zat een week aan tafel bij Vive le Vélo.

  0 / 0

  Voor de 250e aflevering van Vivé le Vélo schoven Klaas Delrue, zanger van Yevgueni, en zijn broer Thijs aan tafel bij Karl Vannieuwkerke. Analist van dienst was nog steeds renner Bert De Backer. Samen bespraken ze de belangrijkste koersfeiten van de dag. 

  "Démare heeft het goed gedaan"

  De Fransman Arnaud Démare was gisteren de dagwinnaar. Hij won de sprint voor landgenoot Christophe Laporte.  Heel even leek Démare van zijn lijn af te wijken en ging hij op wandel met Laporte. Démare werd niet gediskwalificeerd.

   

  "We moeten niet te stiefmoederlijk gaan kijken naar de sprint. Hij schuift even op naar links, om in het midden te eindigen, mooi voor de foto. Ik heb er geen problemen mee, dat is niet hinderen. Laport raakte er gewoon niet meer over", zei De Backer over de actie van Démare.

   

  "Démare reed een heel goede sprint. Hij heeft het goed gedaan. De ganse ploeg is toch gebouwd rond hem. Het is investeren wat je doet. Het is ook heel knap dat hij dit nog klaarspeelt na het aanklampen in de bergen. "

  "Ploegen met 8 maakt enkel in bergen groot verschil"

  Om de spanning van de ritten te verhogen en om de veiligheid van de renners te garanderen, zijn de ploegen herleid naar 8 renners in plaats van 9. "Het maakt niet veel verschil op het vlak van spanning. De ritten zijn nog steeds gecontroleerd. Kleinere ploegen gaan sneller coalities zoeken bij andere ploegen."

   

  "Het is vooral in de bergen dat het herleiden van de ploegen een verschil heeft gemaakt", volgens De Backer. "Het heeft er in de bergen voor gezorgd dat zo veel sprinters naar huis zijn. Sprinters zijn meestal niet de beste klimmers. De 9e renner, die vaak iets minder klimt, is er al niet bij. Dat zijn in totaal 20 slechte klimmers die er niet bij zijn."

  Contador: "Dumoulin moet aanvallen op de Soulor"

  Contador bracht gisteren een bezoekje aan de Tour. De Spaanse ex-winnaar had raad voor Dumoulin. "Hij moet gewoon de renners die willen aanvallen in de gaten houden. Dat zijn dan vooral de renners van Movistar. Ik denk dat de beslissing zal vallen op de Soulor, de voorlaatste klim van de etappe van vandaag."

   

  Dumoulin kon al raden dat Contador hem die raad zou geven. "Contador zou sowieso voor de aanval kiezen. Ik denk zelfs dat hij gezegd heeft dat ik moet aanvallen op de Soulor."