• home
 • video
 • pas verschenen

  Langspeelfilm Engel, geïnspireerd op VDB: "Hij was het kiempje, maar dit is een levensverhaal"

  Engel gaat in première in Oostende.

  In september komt de langspeelfilm "Engel" in de zalen van regisseur Koen Mortier, gisteren te gast in Vive le Vélo. De film is een bewerking van het boek "Monoloog van iemand die het gewoon was tegen zichzelf te praten" van Dimitri Verhulst. De regisseur en auteur bespraken in Vive le Vélo het verhaal dat geïnspireerd is op het tragische levenseinde van Frank Vandenbroucke. 

  "Het verhaal kan eigenlijk alleen maar fantasie zijn"

  "Het gaat niet alleen over die tragedie die ons allemaal geraakt heeft, het is een vrije bewerking ervan", vertelt Koen Mortier over "Engel", de film die vertrekt van een boek van Dimitri Verhulst.

   

  De gelijkenissen met het tragische levenseinde van Frank Vandenbroucke zijn zeer opvallend. Zijn het boek en de film eerder fantastie of is dit het echte verhaal? "Dat kunnen we heel moeilijk zeggen, aangezien we nooit het echte verhaal zullen kennen. Het kan eigenlijk alleen maar fantasie zijn. Misschien is het ook goed dat we nooit weten wat daar gebeurd is", zegt Verhulst.

   

  "Het verhaal gaat over iemand die alles had en alles heeft verloren. Er komt een clash met een andere cultuur, met iemand die niets heeft en iets zou willen hebben. Die mensen vinden elkaar en daar gebeurt iets fantastisch. Dat ontploft, maar één iemand zal er het leven laten."

  Het verhaal kan eigenlijk alleen maar fantasie zijn. Misschien is het ook goed dat we nooit weten wat daar gebeurd is.

  Dimitri Verhulst

  "Waarom zouden we dit niet mogen vertellen?"

  Met de film worden de dramatische gebeurtenissen rond Frank Vandenbroucke weer opgerakeld. Was dat wel nodig? "Koen en ik hebben dit voldoende uitgebeend en geabstraheerd om te kunnen zeggen dat dit niet over Vandenbroucke gaat", legt Verhulst uit.

   

  "Hij was uiteraard het kiempje, maar dit is een levensverhaal. Waarom zouden we dit niet mogen vertellen? Als we altijd moeten zwijgen en die mooie verhalen moeten oppotten voor de familie, dan wordt het leven van VDB eigenlijk nog zinlozer dan het al was. Het is een vertellenswaardig verhaal."

   

  Koen Mortier: "Dit is voor mij ook niet het verhaal van VDB. Als je dat wil vertellen, dan moet je hem die eer aandoen om een echte biopic te maken, van a tot z. Dan maak je zijn filmverhaal en dat was hier helemaal niet de bedoeling."

  Bekijk het fragment uit Vive le Vélo: