• home
 • video
 • pas verschenen

  Verhulst: "Iedereen sprong recht toen Froome loste, het was feest"

  Dimitri Verhulst en Koen Mortier waren te gast in Vive le Vélo.

  Karl Vannieuwkerke had gisteravond schrijver Dimitri Verhulst en filmregisseur Koen Mortier te gast. Samen met Bert De Backer hielden ze de 2e Pyreneeënrit onder het vergrootglas. De F1-start werd druk besproken en ook de situatie bij Team Sky kwam voorbij.

  "Start was een scheet in een fles"

  Dimitri Verhulst vond de experimentele start van de 2e Pyreneeënrit een complete flop. "Het was een scheet in een fles, belachelijk. Er werd oppompende muziek door de luidsprekers geblazen, de spanning was te snijden, er werd afgeteld... En dan rijden ze samen weg, dat was zo'n anticlimax."

   

  Bert De Backer had begrip voor het initiatief. "Iedereen bleef nu wel aan de start staan, terwijl ze anders zo snel mogelijk op een berg gaan staan. Iedereen was supernieuwsgierig. "

   

  "We moeten niet zeggen dat de Tour het slecht gedaan heeft. Ik ben niet echt een voorstander van de ASO, maar ze hebben toch iets geprobeerd. De renners heb beslist het zo niet aan te pakken. Misschien omdat de etappe op zich al een beetje te gek was."

   

  "De jongens die ik gesproken heb zaten vooral in het laatste deel. Die hebben het gewoon aangepakt als een tijdrit. Sommige moesten al lossen in de start, maar die wisten dat ze binnen tijd zouden aankomen als ze hun eigen tempo volgden." 

  "Thomas heeft het geel verstandig verdedigd"

  De start was dan niet veel soeps, het einde van rit leverde wel vuurwerk op. Heeft Thomas nu definitef de troon overgenomen van Froome? "Bij de reservefietsen van Sky stond die van Froome vanmogen als eerste rechts vooraan. Het wordt interessant om te zien waar die morgen staat", zegt Verhulst.

   

  Koen Mortier betreurt toch nog steeds de geremdheid bij Thomas. "Het is jammer dat hij nooit zelf een prik mag uitdelen, want hij is duidelijk de sterkste renner. Hij heeft geen enkele keer zelf aangevallen, behalve op het einde om aan te komen."

   

  Maar volgens De Backer pakt Thomas het slim aan. "Hij zat redelijk snel in het geel en bij Sky morsen ze niet met de krachten. Simon Yates heeft zich in de Giro nooit ingehouden en elke seconde willen pakken. Thomas had snel een minuut voorsprong en heeft die op een verstandige manier verdedigd door seconden te nemen waar hij kon."

   

  "Het wielrennen is tegenwoordig zo. We zouden graag zien dat Thomas een volledige col voor z'n rekening neemt, maar dan hebben die mannen veel meer te verliezen."

  "Froome is meer mentaal dan fysiek aan het kraken"

  De inzinking van Froome was een verrassing voor Verhulst. "Ik had niet verwacht dat Froome zou kraken, dat verwacht je nooit. Maar misschien vergissen wij ons wel in Sky. Misschien zijn ze wel blij dat Thomas verder uitloopt aangezien Froome steeds meer een controversiële figuur wordt."

   

  "Het moet ook voor Froome mentaal heel zwaar zijn", vult Mortier aan. "Iedereen zit hem uit te jouwen. Volgens mij is hij meer mentaal aan het kraken dan fysiek."

   

  Dat sommige Fransen Froome niet  lusten, mochten Verhulst en Mortier zelf ervaren in een Frans café. "Het was alsof we naar een voetbalwedstrijd aan het kijken waren toen Froome loste. Iedereen sprong recht en begon te applaudisseren. Het was feest!"

  Bekijk de volledige aflevering van Vive le Vélo