• home
 • video
 • pas verschenen

  Sagan over zijn lenigheid: "Als baby kan je alles, later word je een plank"

  Zonder ongelukken pakt Peter Sagan (BORA-hansgrohe) opnieuw de groene trui mee uit de Ronde van Frankrijk. De sprinter zat gisterenavond aan tafel bij Maarten Vangramberen in Vive le Vélo. Daarin zegt hij onder meer dat Geraint Thomas de Tour zal winnen.

  Weddenschap

  Met drie ritten op zak beleeft Sagan opnieuw een succesvolle Tour. Op het podium in Carcassonne trok hij zijn honderdste groene trui om de schouders. Redenen genoeg om eens terug te blikken op zijn allereerste ritzege in de Tour, toen in 2012.

   

  'Ik herinner me nog heel goed dat de aankomst in België was. Velen spraken over mijn zegegebaar toen. Net voor de Tour had ik het nationaal kampioenschap gewonnen. Ik vierde nadien die titel met wat vrienden op café. Daar werd een weddenschap afgesloten dat ik dit gebaar zou doen bij een ritzege."

   

  Fabian Cancellara, die de spurt verloor van de jonge Sagan, kon blijkbaar zijn zegegebaar niet smaken toen. "Op het moment zelf vatte hij het verkeerd op, maar achteraf hebben we dat uitgepraat en begreep hij het wel."

  Mooie herinnering

  Het valt op dat Sagan bij de start van iedere Touretappe ruim de tijd neemt om handtekeningen te geven aan bijna iedere fan. Waarom doet hij dat?

   

  "Ik weet nog dat ik als kind met grote ogen keek naar hoe Lance Armstrong mij passeerde. Ik was al blij dat ik hem gezien had bij de start van een etappe. Als kinderen nu op hun beurt mijn naam roepen, vind ik het fijn om ze een mooie herinnering mee te geven."

  "Elk jaar is anders, ook voor Thomas"

  Nu de groene trui quasi beslist is, ligt focus in de laatste dagen op de strijd voor het geel. Wie zal de Ronde van Frankrijk winnen volgens Sagan? 

   

  "Ik denk Geraint Thomas. Hij kan misschien terug een slechte dag hebben, zoals vaak bij hem, maar ieder jaar is anders. Ik kan me vergissen, maar ik zie hem vliegen in deze Tour."

  Sagan over zijn lenigheid: "Als baby kan je alles, later word je een plank"

  Maarten Vangramberen is vooral onder de indruk van de beelden die Sagan deze winter de wereld instuurde. Dan traint hij namelijk op core stability, iets wat er soms heel pijnlijk uitziet.

   

  "Iedereen is lenig en er zijn veel mensen die leniger zijn dan ik. Maar ik denk dat coretraining voor iedereen zinvol is, niet alleen voor sportmensen."

   

  "Als baby is een mens heel flexibel, net rubber. Maar door weinig te bewegen en te stretchen word je uiteindelijk een plank."

  Bekijk hier het interview met Sagan in Vive le Vélo: