• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Het zou een zegen zijn mocht Dumoulin de Tour winnen"

  Michel Wuyts en José De Cauwer ruilden hun commentaarcabine even in voor de tafel van Vive le Vélo.

  Met Michel Wuyts, José De Cauwer en Thijs Zonneveld had Karl Vannieuwkerke gisteren drie eminente koerskenners aan de tafel in Vive le Vélo. De eerste twee weken van de Tour werden vakkundig ontleed en de kanshebbers op eindwinst gewikt en gewogen.

  “Kortere ritten en meer afwisseling in eerste week”

  Het was een saaie eerste Tourweek, daar zijn Michel Wuyts, José De Cauwer en hun Nederlandse collega Thijs Zonneveld het roerend over eens. “We zijn daar op onze honger blijven zitten. In de Giro en de Vuelta bestaat al een jaren het procedé waar je meteen een paar vlakke ritten en bergritten krijgt. Ik pleit voor die afwisseling”, zegt Wuyts.

   

  Ook Zonneveld is een voorstander van bergritten vroeg in de Tour. “Ook voor de veiligheid. Nu zit je de hele eerste week met 30 klassementsrenners vooraan te dringen. Met 1 bergrit zijn de verhoudingen al een stuk duidelijker. De voorbije jaren was de sterkste in de eerste week van de Giro vaak niet de sterkste in de laatste. Zo krijg je dus leuke wisselingen.”

   

  Het gebrek aan aanvalslust was ook een probleem in de eerste week. “Je kan niet verwachten dat renners koersen, want iedereen weet dat het toch een sprint wordt. Je moet al gek zijn om in de aanval te gaan. Daarom moeten we die vlakke etappes dus korter maken”, zegt De Cauwer.

   

  Er wordt zelfs wat lacherig gedaan over renners die het toch proberen. Tot afgrijzen van Zonneveld. “Dat is een heel slechte ontwikkeling. Marcus Burghardt die vooruit ging rijden en dan cynisch klappend z’n collega’s toejuichte, dat was het dieptepunt van de eerste week, profsport onwaardig. "

  “Stom dat andere ploegen Sky helpen”

  Steven Kruijswijk koos dan weer wel voor de aanval in de rit naar Alpe d’Huez en zette daarmee z’n zesde plaats in de stand op het spel. Het hoogtepunt van de Tour voor Zonneveld. “Hij had alles te verliezen, het is prachtig dat hij op 130 kilometer van de finish durfde aan te gaan.”

   

  De Cauwer beaamt: “Het is niet meer van deze tijd dat zo’n renner z’n 6e plaats te grabbel gooit om er vol voor te gaan. Het is dan wel stom dat er andere ploegen komen meehelpen in plaats van het werk aan Sky over te laten. Daar zakt mijn broek van af. Laat die witte mannen toch op kop rijden.”

   

  "Het is de misplaatste illusie dat ze de kracht van Sky kunnen overtreffen. Dat is ridicuul en dat blijkt ook achteraf. Maar de strijd op Alpe d'Huez was mooi en een gevolg van de relatieve zwakte van de topfiguren. Die raken niet van elkaar af en daardoor krijg je een hoogstandje", zegt Wuyts.

  “Bij Sunweb hopen ze dat Thomas nog breekt”

  De grote vraag is natuurlijk wie straks in Parijs in het geel staat te blinken. “Thomas zit in een comfortabele positie. Froome moet komen en heeft geluk dat Dumoulin er nog is om de boel te controleren”, zegt De Cauwer.

   

  Wuyts is het niet eens met z’n compagnon. “Ik vind het niet zo comfortabel voor Thomas. Hij gaat bestookt worden door zijn eigen ploegmaat en door Dumoulin. Ik hoop dat Dumoulin reageert als Froome gaat en die neutraliseert.”

   

  Volgens Zonneveld richten ze zich ook bij Sunweb vooral op Froome. “Ze hopen daar dat Thomas nog breekt en als ze dan het verschil met Froome kunnen handhaven is dat te overbruggen in de tijdrit.”

  “Het zou wel eens in de afdalingen kunnen gebeuren”

  Wordt het straks een puur fysieke strijd of zal het spelletje ook psychologisch gespeeld worden? “Dumoulin benadrukt voortdurend dat het hem verbaast dat Thomas en Froome achter elkaar aanrijden. Hij weet heel goed hoe hij een klein beetje een wig kan drijven tussen de twee”, zegt Zonneveld.

   

  De Cauwer verwacht toch vooral een fysieke strijd. “Vandaag of morgen zal ééntje wel een slechte dag hebben. Dat kan bij Thomas, Froome of Dumoulin zijn, maar die dag komt.”

   

  “Het zou wel eens in de afdalingen kunnen gebeuren. Daar kan Froome dichterbij komen en dat zou een uitstekende uitgangspositie zijn voor de tijdrit”, zegt Wuyts. “In die tijdrit kan de Tour beslist worden. Ik zou ook Dumoulin graag wat dichter zien komen. Hij mag van mij de Tour winnen. Hij is een verfrissing.”

   

  Zonneveld verwacht woensdag brokken in de rit naar Saint-Lary-Soulan. “Het kan niet anders of er breekt dan ééntje. We gaan niet met deze drie op deze manier  naar de finish.”

  “We hebben het gehad met het omfloerste”

  Patrick Lefevere liet aan de tafel van Vive le Vélo weten geen fan te zijn van Thijs Zonneveld, maar dat deert de Nederlander niet. “Het stoort me niet , ik hoef niet  met iedereen vrienden te zijn. Je hebt een oud deel van de wielerjournalistiek die ervan houdt om deals te maken, ik heb dat niet.”

   

  “Als mensen zoals Lefevere, die zeker uit dat oude, bijna prehistorische wielrennen komen, geen vrienden willen zijn… Daar slaap ik geen nacht minder van.”

   

  Ook Michel Wuyts weet wat kritiek is. “Ik heb verteld dat het onzin was toen Brailsford (manager van Team Sky) zei dat hij geen bod gedaan heeft op Remco Evenepoel. Wij weten met pertinente zekerheid dat dat wel gebeurd is. Het ging om een voorstel van 5 jaar en er zijn zelfs bedragen genoemd: 150.000 euro tekengeld en 250.000 per jaar. Waarom wil Brailsford dat niet in alle openheid zeggen?”

   

  “Dat keert dan terug. Maarten Vangramberen was bij Froome geweest en heeft het daar op zijn neus gekregen dat we toch beter moeten opletten. We hebben het gehad met het omfloerste. Daarom zou het een zegen zijn als Dumoulin de Tour wint. Dumoulin is duidelijk, zeg waarover het gaat en wat zijn visie is.”

  Het beste van De Cauwer en Wuyts in de eerste 2 weken:

  Bekijk hier de volledige aflevering van Vive le Vélo: