• home
 • video
 • pas verschenen

  Theuns over kopman Dumoulin: "Tijd winnen op mannen van Sky is niet simpel"

  Theuns vreest dat het moeilijk wordt voor Dumoulin om de Tour te winnen.

  Zelf schitteren zit er deze Tour niet in voor Edward Theuns. Hij moet bij Sunweb Tom Dumoulin mee aan Tourwinst proberen te helpen. Hoe schat hij de kansen van z'n kopman in? "Tijd winnen kan, plaatsen opschuiven wordt moeilijk."

  Theuns blijft opvallend rustig bij de winstkansen van Dumoulin. “We waren aan de Tour begonnen met voorzichtige ambities, omdat Tom de Giro al gereden had. Hopelijk kan hij nog wat opschuiven, maar ik denk dat we als ploeg al tevreden mogen zijn als we Parijs halen zoals het nu staat. Natuurlijk gaan we proberen nog ergens tijd te winnen.”

   

  “Tom doet het uiterste wat hij kan. Je moet ook realistisch zijn, tijd nemen op de mannen van Sky is niet simpel. Een paar seconden lukt misschien nog wel, maar 1’50” is toch wel heel veel. Het zal van Tom afhangen. Als hij zich op een dag super voelt, zal hij misschien iets proberen.”

   

  “Maar het is nu vooral belangrijk dat hij geen slechte dag kent en niet wegzakt. Froome en Thomas moeten allebei een slechte dag hebben om veel tijd op hen te kunnen nemen. Het is mogelijk om tijd te winnen, maar het wordt moeilijk om plaatsen op te schuiven."

  Je moet realistisch zijn, tijd nemen op de mannen van Sky is niet simpel. Een paar seconden lukt misschien nog wel, maar 1’50” is toch wel heel veel.

  Edward Theuns

  "Matthews had van grote waarde kunnen zijn voor Tom"

  Dumoulin verloor kostbare tijd in de rit naar Mûr-de-Bretagne. “Als je het gaat ontleden is een groot deel van zijn achterstand te wijten aan die dag en dat is jammer. Maar het heeft geen zin om daaraan te blijven denken. Op die dag na is alles goed verlopen en dat is al veel op twee weken”, zegt Theuns.

   

  Toch leek Dumoulin die dag wat aan z’n lot overgelaten. Had de ploeg niet meer kunnen doen? “We zaten op 5 kilometer van de finish, het was hectisch. Het moment dat je hoort dat hij lek rijdt, zit je al een kilometer verder en het is gevaarlijk om je dan te laten uitzakken in een peloton dat tegen 60 kilometer per uur rijdt. Zelfs al hadden we toen perfect gehandeld, dan had hij nog tijd verloren.”

   

  Als Tourwinnaar moet je een sterke ploeg om je heen hebben. Is Sunweb sterk genoeg om de Tour te winnen? "We hebben zeker een sterke en uitgebalanceerde ploeg  We zijn natuurlijk Matthews vroeg verloren. Die had voor zijn eigen sprint kunnen gaan, maar had ook van grote waarde kunnen zijn voor Tom.”

   

  “Je moet een sterke ploeg hebben, maar uiteindelijk hangt het van de kopman af. Als de kopman goed is en de ploeg zit errond, geeft dat soms een vertekend beeld. Team Sky is sterk, maar zonder leiders als Froome en Thomas zou dat er ook niet uitkomen. Wij zijn niet zo sterk als Sky, maar we hebben Tom geholpen op het vlakke en ook bergop is er minstens iemand in steun. In de finale bergop komt het toch op de kopman zelf aan.”

  Bekijk hier het interview met Edward Theuns: