• home
 • video
 • pas verschenen

  Bardet over wangedrag van toeschouwers: "De toekomst van het wielrennen staat op het spel"

  Bardet had ook zelf al last van opdringerige toeschouwers.

  Romain Bardet (AG2R) kwam tijdens de rustdag nog eens terug op het wangedrag van enkele toeschouwers in deze Tour. "Als het nog toeneemt, komt de veiligheid van de renners in het gedrang en zal de Tour z'n aantrekkingskracht verliezen."

  "Wangedrag creëert een aanzuigeffect"

  Het wangedrag van enkele toeschouwers werpt een schaduw over deze Tour. Dieptepunt was de passage over Alpe d'Huez. Vincenzo Nibali viel er door een onvoorzichtige toeschouwer, terwijl Chris Froome net als z’n ploegmaat Geraint Thomas uitvoerig uitgejouwd  werd en zelfs een tik kreeg van een toeschouwer. 

   

  Romain Bardet, 5e in de stand op 3'21" van Geraint Thomas, trekt aan de alarmbel. "We zijn op een punt beland waar de toekomst van het wielrennen op het spel staat. Het wangedrag wordt door de media ook in de kijker gezet en dat is heel slecht voor de reputatie van de Tour. Het creëert ook een aanzuigeffect, anderen nemen het wangedrag van sommigen over."

  "Als er steeds meer mensen zijn die zich misdragen, komt de veiligheid van de renners in het gedrang. Ook de aantrekkingskracht van de Tour, normaal een groots volksfeest, staat op het spel. "

  Nibali kwam op Alpe d'Huez ten val door een toeschouwer.

  "Het zijn enkelingen die de sfeer verpesten"

  Bardet maakt zich dus zorgen, maar benadrukt dat het maar enkelingen zijn die de sfeer verpesten. "De meeste mensen die ik langs de kant van de weg zie hebben een glimlach op hun gezicht. Zij zijn blij om daar te zijn, bij een sport die bijzonder toegankelijk is en bij kampioenen die het beste van zichzelf geven.”

   

  "Het gaat om een minderheid, twee à drie personen die willen opvallen, die dronken zijn en niet meer weten wat ze doen. De Tour is een feest en dat is het beeld dat ik wil vasthouden.”

  Gisteren ging Majka bijna onderuit door een toeschouwer