• home
 • video
 • pas verschenen

  Tokio onthult Miraitowa en Someity als olympische mascottes voor 2020

  De blauw-witte Miraitowa is de olympische mascotte, de roze Someity de paralympische.

  Miraitowa is een geblokt blauw-wit figuurtje, Someity is een roze variant.

  De Olympische en Paralymische Spelen van Tokio 2020 zijn nog maar 2 zomers verwijderd en hun opbouw is in volle gang: vandaag presenteerde de Japanse hoofdstad de mascottes voor de Spelen aan de wereld. Miraitowa is de blauw-wit geblokte olympische variant, Someity de roze paralympische variant.

  Hoe ze eruitzagen, wisten we al sinds februari, maar vanaf vandaag kennen we ook de namen van de olympische mascottes. Miraitowa combineert de Japanse woorden "mirai" en "towa", wat respectievelijk "toekomst" en "eeuwigheid" betekent.

   

  Someity, die net als zijn tegenhanger puntige oren heeft, maar wel een cape draagt, is genoemd naar een variëteit van kersenbloesem, Someiyoshino. De organisatoren verwijzen ook naar het gelijk klinkende "so mighty" in het Engels ("zo machtig").

   

  De twee figuren zijn ontworpen door illustrator Ryo Taniguchi, die een nationale wedstrijd won. De stem van de Japanse kinderen gaf de doorslag. De inzending van Taniguchi kreeg meer dan de helft van de stemmen.

  De twee mascottes maken een cruise op de Sumida-rivier door Tokio.

  Organisator: "Jullie, kinderen, maken ook deel uit van de Olympische Spelen"

  Voorzitter Yoshiro Mori van het Tokio 2020-comité was aanwezig bij de presentatie en bracht een boodschap van eenheid. "Jullie zijn ook deel van de Olympische Spelen", vertelde de oud-premier de aanwezige kinderen.

   

  "Jullie kozen deze twee figuurtjes. Ongeveer 5 miljoen leerlingen brachten hun stem uit, dus de Spelen behoren tot iedereen, niet alleen tot de atleten."

   

  In Japan zijn ze verzot op mascottes. De organisatie wou lieflijke karakters creëren die superkrachten worden toegeschreven, alsook de kracht om van de digitale naar de reële wereld te reizen en omgekeerd. De twee verenigen traditie en innovatie.

   

  Na de ceremonie stapten Miraitowa en Someity op een boot voor een cruise op de Sumida-rivier. Ze wuifden naar de kinderen op de oevers, terwijl ze langs enkele iconische plaatsen van Tokio passeerden.

   

  De Olympische Zomerspelen vand e XXXIIe Olympiade vinden van 24 juli 2020 tot en met 9 augustus 2020 plaats.