• home
 • video
 • pas verschenen

  Kruijswijk: "Willen man-tegen-mangevecht met Sky in de Pyreneeën"

  Alle ogen zijn gericht op Tom Dumoulin om Team Sky een hak te zetten in de Tour, maar Steven Kruijswijk en Primoz Roglic, het koningskoppel van LottoNL-Jumbo, hebben ook nog plannen. "Hopelijk kunnen ze de Tour nog doen ontploffen", zegt ploegleider Frans Maassen.

  LottoNL-Jumbo heeft nog twee pionnen in de top 10 staan. Primoz Roglic heeft de beste papieren in handen (4e op 2'38"), maar ook Steven Kruijswijk kan nog verrassen in de Pyreneeën (7e op 3'57"). 

   

  "Ik bewaar mijn kruit voor de Pyreneeën", zegt de Nederlandse kopman. "Ik kijk uit naar de bergen, zeker als ik me nu nog zo goed voel. In de Alpen heb ik ook goede ritten. Het is net mijn sterke punt dat ik mijn niveau constant kan houden."

   

  In 2016 kon Kruijswijk de eindzege in de Giro ruiken, tot hij na een moment van onoplettendheid tegen een sneeuwmuur knalde. "Mijn conditie is vergelijkbaar met toen", zegt hij. "Mijn zelfvertrouwen is groot. De eerste drie in het klassement zijn outstanding, maar je weet nooit wat er gebeurt."

  Kruijswijk: "Thomas is op dit moment sterker dan Froome"

  Team Sky zit tussen twee vuren, want met Primoz Roglic en Steven Kruijswijk kan LottoNL-Jumbo vanaf twee fronten vuren. "De situatie is ideaal voor ons", aldus Kruijswijk. "We kijken uit naar een man-tegen-mangevecht met Team Sky in de Pyreneeën. Daar zullen we veel aan elkaar hebben."

   

  "Voorlopig zie ik nog geen scheurtjes bij Sky. Froome en Thomas zullen elkaar niet in de wielen rijden, maar het is afwachten of Thomas kan standhouden. Hij rijdt nu toch al even rond in het geel en dat kost energie. Het is een nieuwe ervaring om in een grote ronde aan de leiding te staan."

   

  "Wat Thomas tot nu toe laat zien, is indrukwekkend. Op dit moment is hij sterker dan Froome, maar met Chris weet je nooit in de laatste week. De 17e rit naar de Col du Portet wordt een sleuteletappe. Dat biedt mogelijkheden om de boel op zijn kop te zetten en elkaar te testen." (Lees verder onder de video)

  Maassen: "We hopen op een slechte dag van Thomas"

  Ook ploegleider Frans Maassen hoopt nog op vuurwerk van zijn koningskoppel. "Het zou mooi zijn als ze de Tour nog kunnen doen ontploffen. We gaan er in elk geval alles aan doen om mooi te eindigen, liefst met allebei dan nog. Ze zien er fris uit."

   

  "Kruijswijk heeft een goed herstelvermogen dus hij zal er wel staan in de derde week. Zesde, achtste of negende? Het maakt hem niet uit, dus als hij de benen heeft, zal hij wel alles of niets spelen."

   

  "Roglic heeft al speciale dingen laten zien. Sinds we hem hebben gecontracteerd, is hij als een komeet omhoog geschoten. In de Giro reed hij Dumoulin bijna van het podium, dat was een eye-opener. Hij zet nog steeds grote stappen: tactisch, zijn tijdrit en het klimmen."

   

  "De top 3 is niet voor niets de top 3. De grootste favorieten zijn superklasse coureurs. Het zou het meest logisch zijn dat Thomas een slechte dag zou hebben en daar hopen we op. Het zou de Tour mooi maken. Dumoulin oogt in elk geval de grootste kanshebber als het Sky niet zou worden."