• home
 • video
 • pas verschenen

  Stuyven: "Ik wou nog versnellen, maar er zat niets meer in de benen"

  Jasper Stuyven kon zijn solo niet afronden met een overwinning.

  Jasper Stuyven heeft zijn hand uitgestoken naar een ritzege in de Tour, maar Omar Fraile graaide de hoofdprijs nog voor zijn neus weg. "Net zoals vorig jaar in de Giro, klote", zei Stuyven.

  In 2017 kwam Stuyven heel dicht bij een ritzege in de Giro, maar troefde Silvan Dillier hem in de slotmeters af. En ook in de Tour kon hij de overwinning ruiken, maar nu lag Fraile dwars. "Net zoals in de Giro, klote", zei Stuyven. 

   

  "Ik wou vroeger proberen te gaan om te anticiperen - het woord van de dag - maar niemand zag het zitten. Izagirre en Slagter deden korte beurten en het was niet met volle overgave, dus dan ben ik er maar vol voor gegaan."

   

  "Een slotklim aan 10 procent is niet voor mij, dat is nu wel bewezen. Ik probeerde mijn tempo te zoeken, maar ik zat helemaal à bloc. Als Fraile me 200 of 300 meter later had ingehaald, kon ik misschien nog mee versnellen over de top, maar er zat niets meer in de benen."

   

  "Ik wou er gewoon voor gaan, want ik voelde me goed. Zeker in die licht dalende stukken kon ik goed draaien. Ik had gisteren nog even getwijfeld of ik voor mijn lichte of mijn aerodynamische fiets moest kiezen. De aerodynamische had vandaag zeker voordelen, maar op de slotklim. Als, als, als.. Het is nu zo."

   

  "Achteraf kan je zeggen dat ik vroeg heb aangevallen, maar het was een grote kopgroep en er zaten sterke klimmers bij. Ik moest gewoon aanvallen en niet wachten tot het vooraan ontplofte. Ik ben all-in gegaan en heb verloren. Ik krijg nu toch een klop van ontgoocheling. De prijs voor de strijdlust is een magere troost."

  Van Avermaet: "Laatste klim ging mijn petje te boven"

  Greg Van Avermaet trok alweer mee in de aanval, maar meedingen naar de ritzege zat er niet in. “Het was een mooie en lastige dag. Ik voelde dat ik zeker niet de sterkste was en dan weet je dat het afzien wordt. Die laatste klim ging mijn petje te boven, ook op de andere beklimmingen zat ik altijd op mijn limiet."

   

  "Het was zaak om Caruso zo goed mogelijk af te zetten en zo dicht mogelijk bij Jasper te krijgen. Voor mij was het dan naar boven kruipen. Je weet dat het moeilijk wordt om hier voorop te blijven. In die laatste klim kun je echt zo stilvallen. Het middengebergte is niet te onderschatten."

   

  "Ik heb al veel krachten verspeeld, nu moet ik even wachten tot de rustdag. Ik ben nog niet 100 procent hersteld van die eerste rit in de Alpen. De benen zijn goed, maar nog niet voldoende om echt mee te doen voor de overwinning, dus ik kijk wel uit naar de rustdag."

  Gilbert: "De samenwerking was niet goed"

  Ook Philippe Gilbert mengde zich vandaag weer in de debatten. “Als ploeg hebben we super gereden. Ik heb veel gegeven in de vallei. Daar was tegenwind, dat was moeilijk. Toen de groep draaide, reden we constant tegen 44 km per uur en ik reed gewoon voluit 55 km per uur alleen. Dat was sneller, maar ook moeilijker. Soms moest ik in het wiel gaan rusten en weer versnellen, maar dat was niet simpel.”

   

  Gilbert probeerde z’n metgezellen aan te manen tot samenwerking, maar die kwam er niet. “Caruso wou dat Van Avermaet voor hem reed, maar dat was niet zo. Rolland en zijn ploegmaat reden ook niet, dus de samenwerking was niet goed.”

   

  Opvallend, Gilbert trok mee in de achtervolging op Jasper Stuyven. Een Belg achter een Belg, en dat op de nationale feestdag. “Ploegen en nationaliteiten tellen niet mee, dat is alleen zo op het WK.”