• home
 • video
 • pas verschenen

  Blijven we 10 jaar weg van Alpe d'Huez? "Pak de meelopers gewoon op"

  Alpe d'Huez.

  Het was gisteren weer een gekkenhuis op Alpe d'Huez.

  De passage over Alpe d'Huez roept heel wat vragen op bij de wielervolgers. Veel supporters lieten zich in negatieve zin opmerken op de berg. Hoe kan dergelijk gedrag vermeden worden? Onze commentatoren gaven in de tv-uitzending hun visie.

  "Het is een attractiepool die foute mensen aantrekt"

  Carl Berteele was gisteren onze man op de motor. "De Franse gendarmerie heeft gisteren heel veel mensen in de kant geduwd. Ik kon de tel niet bijhouden. Dat heb ik voor het eerst meegemaakt."

   

  "Ik heb achteraf ook mijn beklag gedaan over het Bengaals vuur. Dat prikkelt in de ogen en doet je naar adem happen. Het brandt ook een beetje op je armen. Op een bepaald moment zag je niets door zo'n rookgordijn. Dat is onaangenaam. Het was bij momenten een beetje bedreigend, ook al stond er de vorige jaren meer volk."

   

  "Misschien moet je daar een poosje wegblijven, want het lijkt me niet langer aanvaardbaar", stelde Michel Wuyts. "Blijf er een jaar of 10 weg, heb ik het gevoel. Het is een attractiepool geworden die foute mensen aantrekt."

  De Cauwer: "Iedereen haalt zijn domste pak boven"

  José De Cauwer: "Sensibiliseer de mensen die daar naar de koers komen. En zeg: de meelopers pakken we gewoon op. Dat is toch heel simpel? Je maakt een reglement, waarin je zegt dat meelopen verboden is. Blijf van de renners. Het wordt steeds gevaarlijker."

   

  "Het is overigens net alsof iedereen zijn domste pak bovenhaalt om daar te schitteren. Ik vind dat niet schitteren. Het wordt nog aangemoedigd door de mensen langs de kant van de weg. We moet daar van af."

   

  "De media moeten er ook werk van maken: geef mee dat je heel zwaar beboet wordt als er wielerhooliganisme is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt: je wordt opgepakt en krijgt een boete."