• home
 • video
 • pas verschenen

  De Tour van Vandegoor: "De Tour kroont koningen om later meedogenloos te zijn"

  Mark Cavendish ziet af.

  Mark Cavendish moest gisteren de Tour verlaten.

  Christophe Vandegoor volgt de Tour de France voor Sporza Radio. Voor onze website pent hij regelmatig zijn gedachten neer. Vandaag heeft de wielercommentator het over de exit van Cavendish. "De Tour kroont koningen om jaren later meedogenloos te zijn."

  Limiet

  Iets na na zes uur gisteravon, het dagelijks Tourverslag voor het radiojournaal was ingelezen en via het wereldwijde web naar Brussel verzonden. Frank Hoste, onze  cocommentator, liet intussen via een whatsappbericht weten dat hij de auto al had opgehaald en dat hij stond aan te schuiven. Dat gaat namelijk zo bij bergetappes.

   

  De hele caravaan wordt onder begeleiding van de politie geëvacueerd naar het dal. Met z’n allen in een rotvaart de col naar beneden, van zodra de bezemwagen de finishlijn heeft overschreden. Frank moest wachten, liet hij weten. Alles en

  iedereen stond geblokkeerd omdat de sprinters nog niet binnen waren.

   

  Via de enorme geluidsinstallatie hoorde ik de speaker met dienst roepen dat de
  tijdlimiet verstreken was. En toch bleef het publiek staan. Het leek op een ter
  plaatse rust. Marcel Kittel passeerde, eenzaam en alleen, zoals hij zich de
  hele Tour heeft gevoeld. Exit Kittel.

  Marcel Kittel ziet af.

  Ook Marcel Kittel moest gisteren de Tour verlaten.

  Wereldtitel

  Terwijl ik een paar honderd meter naar boven stapte, richting de streep, kwam Mark Renshaw voorbij. Alleen, zonder zijn reden van bestaan aan zijn zijde, Mark
  Cavendish. Want Renshaw, ooit een goede lead-out, is alleen nog renner dankzij "Cav".

   

  Ik nestelde me, op 200 meter van de finishlijn, tussen het publiek. Een meter verder stond Ron Ellingworth, de hoofdtrainer van Team Sky. Zelden of nooit in de spotlights, maar wel de architect van vele Britse wielersuccessen, ook van de wereldtitel van Cavendish.

   

  Het was Ellingworth die "Cav" ooit de wereldkampioenentrui van Tom Simpson liet zien en zo het vuur aanwakkerde om in Kopenhagen 2011 vol voor de wereldtitel te gaan.

   

  Diezelfde trainer heeft hem geleerd om nooit zomaar in de bezemwagen te stappen, uit respect voor de wedstrijd en de organisator.

  Mark Cavendish met zijn regenboogtrui.

  Mark Cavendish werd in 2011 wereldkampioen.

  Meedogenloos

  Het is intussen een uur geleden dat Geraint Thomas de intro van een mogelijk koningsdrama heeft geschreven. En dus is Ellingworth druk aan het bellen. Want na zo’n finale valt er het één en ander te bespreken.

   

  Maar hij blijft staan en wacht. Op de man die 30 ritten in de Tour de France heeft gewonnen en bij leven een legende mag worden genoemd. Onder luid applaus doemt Cavendish  op uit de laatste bocht.

   

  Zijn trainer van weleer maakt zich klein en hurkt, bijna nederig voor deze ellendige situatie. De Tour kroont koningen om jaren later meedogenloos te zijn. Zoals hier en nu.

  Cavendish zwalpt.

  Mark Cavendish haalde de tijdslimiet niet.