• home
 • video
 • pas verschenen

  Sky-ploegleider: "Het is aan de anderen om onze tactiek te ondermijnen"

  Team Sky.

  De regie in het peloton is in handen van Sky.

  Team Sky kon gisteren weer zijn geliefkoosde spelletje spelen. Maar waarom hanteert de Britse formatie steeds weer die tactiek, ook al heeft het de gele trui (nog) niet in zijn bezit? "Er zijn ook andere ploegen die kunnen rijden", zegt de ploegleiding.

  "Iedereen weet hoeveel bergetappes er nog zijn"

  Team Sky nestelde zich gisteren op kop van het peloton, liet de vlucht met Greg Van Avermaet voldoende speelruimte en elimineerde al enkele klassementsmannen met een strak tempo.

   

  "Chapeau voor wat Van Avermaet laten zien heeft", opende Sky-ploegleider Servais Knaven zijn analyse van de 10e etappe bij Sporza. "Hij snapt ook hoe de koers werkt en heeft een perfecte rit gereden. Hij verdient het om die trui te hebben."

   

  "Wij hadden onze tactiek en het was niet noodzakelijk om die groep terug te halen. Ik denk dat iedereen weet hoeveel bergetappes er nog komen. Het is belangrijk om in de Tour niet al je kruit te vroeg te verschieten."

   

  "Er zijn ook andere ploegen die kunnen rijden. Wij zijn tevreden met deze situatie. Er was gisteren geen dreiging voor het klassement in de kopgroep. Dan is het niet nodig om alles uit de kast te halen voor het geel. Het is belangrijk om het geel later te pakken en vast te houden. Daar heb je dan alle energie voor nodig."

  "De relatie tussen Chris en Geraint is optimaal"

  Sky deed dus gisteren wat het zo graag doet: het tempo in het peloton dicteren. Is dat een soort van gewoontevorming? "Misschien wel, maar niemand anders neemt het over. Je kunt het ook op de spits drijven en de vluchters laten rijden. "

   

  "Maar als de gele trui wegrijdt en wij op de tweede plaats staan, wie draagt dan de koers? Het is aan anderen om onze tactiek te ondermijnen en iets te ondernemen."

   

  Intussen staat Sky er goed voor. Geraint Thomas is tweede in de stand, kopman Chris Froome volgt op 1 minuut van zijn "meesterknecht" en ploegmaat. Is dat wel een gezonde situatie? Hoe liggen de verhoudingen?

   

  "Er zijn veel mensen die olie op het vuur proberen te gooien, maar alles is nog zoals in het begin van de Tour. De relatie tussen Chris en Geraint is optimaal. Er zal gewoon gekoerst worden en we zien wel hoe alles verloopt. Chris is nummer 1 en Geraint is bij wijze van spreken reservekopman."

   

  "Hij staat voor de kopman. Dat is zo ontstaan door een valpartij en dat is niet echt een reden om onze tactiek te veranderen. Dat die minuut kan blijven staan als ze even goed zijn? Ja, dat kan. Laat alles maar gebeuren en dan behandelen we wel eventuele problemen waarvan mensen denken dat ze er zullen zijn."