• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "In horroretappe van morgen is het echt afgelopen"

  Greg Van Avermaet toonde zijn klimtalent op de Colombière.

  Greg Van Avermaet zou afstand doen van zijn gele trui aan de voet van de Alpen. Of dat werd toch verwacht. Maar de leider in de Tour verbaasde vriend en vijand in de eerste bergrit. "Ik heb ervan genoten, maar dit was wel het maximum", zegt hij.

  "Ik maak me geen illusies", zei Van Avermaet bij de start in Annecy. Geraint Thomas (Team Sky) zou de gele trui wel van de schouders van de olympische kampioen rukken in de eerste bergetappe, maar daar was Sky-manager Dave Brailsford minder van overtuigd. "Als Van Avermaet aanvalt..."

   

  En dat deed onze landgenoot ook. "Ik moest heel hard rijden om bij de vlucht van de dag te raken, maar het kwam ideaal uit. Sky reageerde niet en de voorsprong liep op tot 7 minuten. Toen wist ik dat het een goede dag voor mij zou worden."

   

  "Of ik gedacht heb aan de ritzege? Met onder anderen Alaphilippe waren er toch wat sterkere klimmers mee. Ik wou mezelf zeker niet opblazen en mijn eigen tempo rijden. De gele trui was het belangrijkste."

  Van Avermaet: "Altijd leuk als de gele trui initiatief toont"

  Met zijn verrassende aanval heeft Van Avermaet een mooie kloof geslagen. Geraint Thomas volgt nu al op 2'22", andere klassementsrenners zoals Froome en Nibali op ruim 3 minuten. Dromen van Parijs?

   

  "Morgen is het echt een etappe voor klimmers, met geen meter vlak", beseft Van Avermaet. "Dat is een horroretappe voor mij. Ik durf slecht te starten als ik de dag ervoor diep ben gegaan, dus hopelijk kom ik niet in de problemen bij de eerste beklimming."

   

  "Ik geef mezelf 0 procent kans op nog een dag in het geel. Nu is het echt afgelopen. Ik ben diep gegaan, maar dit was het maximum. Er is een kans dat ik morgen in de grupetto verzeil."

   

  "Maar ik heb er enorm van genoten. Ik heb de gele trui getoond in Roubaix en vandaag ook nog eens. Het is altijd leuk als de gele trui niet in het peloton blijft, maar initiatief toont."

  Van Avermaet: "Morgen zit ik misschien in grupetto"

  Tweets: