• home
 • video
 • pas verschenen

  Spinnend achterwiel van Skujins is voer voor discussie: "Hoe kan zoiets?"

  Toms Skujins.

  Het achterwiel van Toms Skujins gedroeg zich opvallend.

  Op sociale media worden vraagtekens geplaatst bij beelden van de valpartij in de etappe van gisteren. Op 17 kilometer van de aankomst kwam een trosje renners ten val en het draaiende achterwiel van bolletjestrui Toms Skujins is voer voor speculatie.

  Bij de val waren onder meer Daniel Martin en Julian Alaphilippe betrokken, maar het is vooral de fiets van Toms Skujins die de aandacht trekt. De Letse bollenkoning maakt zijn rijtuig gebruiksklaar, maar wanneer hij zijn fiets in de juiste richting plaatst, draait het achterwiel op volle toeren. Het gespin wakkert de discussie over mechanische hulpmiddelen alvast weer aan. 

   

  "Het is vreemd", vertelde Sven Nys in Sporza Tour over de beelden. "We hebben dat nu al enkele keren gezien bij een val of hapering: de renners nemen hun fiets op en plots versnelt het wiel in de richting waar je het niet van verwacht. De trapper krijgt eigenlijk in de andere richting een duw van zijn voet. Dat is vreemd."

   

  "Je zou het eigenlijk moeten naspelen om uit te leggen hoe dat in elkaar zit. De fietsen worden hier dagelijks gecontroleerd, maar ik ben benieuwd hoe zoiets kan. Hoe kan zo'n wiel plotseling enorm versnellen zonder dat er eigenlijk zichtbaar iets aan de hand is?"

   

  "We hebben de afgelopen jaren vaak te maken gehad met verdenkingen en de realiteit, zoals in het veldrijden. Dan ben je geneigd om dat 10 keer te bekijken en vraag je je af wat er gebeurt. Ik heb zelf niet meteen een verklaring. Ik wil dit graag eens bespreken. Laat eens zien wat er aan de hand is en dan kun je dit aan iedereen uitleggen."

  De val en het wiel van Skujins:

  De discussie op sociale media: