• home
 • video
 • pas verschenen

  Drama voor BMC: Porte sneuvelt nog voor de eerste kasseistrook

  Richie Porte.

  Richie Porte verlaat de Tour.

  BMC is zijn klassementsman Richie Porte nog voor de eerste kasseistrook kwijtgespeeld. De Australiër kwam na 10 kilometer ten val. Porte liep wellicht geen breuken op, maar moest toch stoppen. Movistar verloor bij diezelfde val met José Joaquin Rojas een pion.

  Nagenoeg alle klassementsmannen begonnen vandaag wellicht met een ei in hun broek aan de tocht door de hel, maar Richie Porte heeft in de 9e etappe zelfs geen kassei gezien. Na ongeveer 10 kilometer kwam de onfortuinlijke Australiër al ten val en Porte moest de strijd meteen staken.

   

  Voor Porte is het de tweede hartverscheurende opgave op een rij. Vorig jaar kwam hij, ook al in de 9e etappe, zwaar ten val in de afdaling van de Mont du Chat. De BMC-kopman knalde tegen een rotsmuur en brak onder meer zijn bekken en sleutelbeen. 

   

  Deze keer lijkt het fysieke leed mee te vallen. BMC meldde aan de aankomst in Roubaix dat Porte geen breuken overgehouden heeft aan zijn val, maar niet in staat was om voort te rijden. Hij vliegt vanavond mee naar Annecy, waar morgen de rustdag gehouden wordt. "Waarom? Omdat zijn koffer daar al staat...", klonk het.

  Opgave en tranen bij Richie Porte

  "Porte was een van de grote uitdagers van Froome"

  "Hartverscheurend, een ander woord kun je echt niet verzinnen voor deze val", vertelt radiocommentator Christophe Vandegoor. "Je zag zijn tranen rollen. Alweer volgt de opgave."

   

  "Ging hij de Tour winnen? Het antwoord is wellicht neen. Was hij een kandidaat voor het podium en zou hij het interessant maken? Het antwoord is ja. Maar er is altijd iets met hem. Dit is hartverscheurend. Je zou bijna zeggen: ga iets anders doen."

   

  "De nervositeit was van bij de start aanwezig", vult Sven Nys aan. "Maar het is gewoon te veel pech op korte tijd. Porte was toch een van de grote uitdagers van Froome."

   

  "Je zag hem naar zijn schouderblad grijpen en de emoties kwamen later. Het deed me een beetje denken aan Van Avermaet een paar jaar geleden in de Ronde van Vlaanderen. Maar ook dat is topsport en het is keihard."