• home
 • video
 • pas verschenen

  "Vroeger werden de vroege vluchters uitgelachen. Die tijd komt terug"

  Eddy Planckaert en Iljo Keisse.

  Eddy Planckaert en Iljo Keisse in Villa Sporza.

  De 7e Tour-etappe van gisteren was er eentje om heel snel te vergeten. Na een bijzonder passieve rit was de massasprint in Chartres het enige hoogtepunt van de dag. In Villa Sporza werd aan Eddy Planckaert en Iljo Keisse gevraagd hoe zulke saaie ritten vermeden kunnen worden.

  "Saaiste rit in de geschiedenis van de Tour"

  "Ik vond het al een prestatie dat er geen renners in slaap vielen tijdens de rit", vatte Jan Mulder de wandeletappe in de Tour samen. Tijdens de onderneming van Fougères naar Chartres, goed voor liefst 231 kilometer, viel niets te beleven.

   

  "Het was de saaiste rit in de geschiedenis van de Tour die ik gezien heb", wond Eddy Planckaert er geen doekjes om. "Dat meen ik, echt waar. Vluchter Offredo reed tegen zijn zin op kop. Waar zijn we mee bezig? Vroeger werden de vroege vluchters uitgelachen. Die tijd komt terug, want ze worden altijd teruggenomen."

   

  Iljo Keisse nuanceerde ook deels. "Je krijgt soms een vertekend beeld. Als je naar het snelheidsmetertje keek, dan zag je in het slot ook constant 50 km/u staan. Ploegmaats zoals Niki Terpstra zeiden dat het in de laatste 50 kilometer niet zo eenvoudig was als het leek."

  Marcus Burghardt: "Na enkele stressvolle dagen was dit welkom voor de renners"

  "Elke 40 kilometer een bonificatiesprint van 1 minuut"

  "Er zitten gewoon ook te veel sprintersploegen in het peloton die elkaar op het einde helpen", wierp Eddy Planckaert op. "En je hebt veel ploegen die niets mogen doen", vulde Iljo Keisse aan.

   

  "Denk maar aan Sunweb. Zij mogen niet in een ontsnapping gaan. Je ziet mannen aanvallen en dan meteen achterom kijken. Ze gaan ons toch terugnemen, zodat ik niet de hele dag voorop moet rijden? Mocht er telkens 10 man wegrijden, dan wordt het veel moeilijker om te controleren. Maar dan moet je al een coallitie vormen met andere ploegen."

   

  Hoe kan zo'n saai verloop vermeden worden? Eddy Planckaert: "Leg elke 40 kilometer een bonificatiesprint van 1 minuut. Dan zal er anders gekoerst worden. Hoeveel kandidaten zijn er dan niet voor de gele trui? Er moet iets gebeuren, want dit is niet goed voor de wielersport."

  Villa Sporza over de saaie rit in de Tour: