• home
 • video
 • pas verschenen

  McEwen over generatiewissel in de sprint: "Groenewegen en Gaviria gaan een hele tijd top zijn"

  Ook Robbie McEwen moest destijds opboksen tegen opkomende jonge sprinters.

  Terwijl Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria de sprintzeges wegkapen, komen gevestigde namen als André Greipel, Mark Cavendish en Marcel Kittel er amper aan te pas. "Er is een generatiewissel", zegt ex-sprinter Robbie McEwen.

  "Greipel kan nog winnen, maar de kansen worden kleiner"

  Twee ritzeges voor de 23-jarige Gaviria, evenveel voor de 25-jarige Dylan Groenewegen. Terwijl het jonge geweld scoort, blijft de oudere generatie op z'n  honger zitten. "Het is een generatiewissel. Groenewegen is zo snel, ik kijk graag naar iemand die zo kan ontploffen in de sprint", zegt Robbie McEwen, in de Tour als commentator voor de Australische televisie.

   

  McEwen moest destijds zelf de strijd aangaan met opkomende jongeren. "Het is een geleidelijk proces. Ik had het gevoel dat ik nog kon winnen, maar minder vaak. Het zit er nog in, maar alles moet echt 100 procent meezitten. Geleidelijk aan gebeurt het minder en minder en dat is normaal op de leeftijd van Greipel. "

   

  Greipel wordt morgen 36. Toch schrijft McEwen hem nog niet helemaal af. "Hij
  kan nog een ritzege pakken in deze Tour, maar de kansen worden kleiner. Opkomende namen als Gaviria en Groenewegen gaan een hele tijd aan de top zitten."

   

  Nog een jong talent in die leeftijdscategorie: Caleb Ewan, een landgenoot van McEwen. "Ik vind het heel spijtig dat hij niet in de Tour zit. Het moet moeilijk zijn voor hem om naar de Tour te kijken en Gaviria en Groenewegen te zien winnen."

  Groenewegen maakte indruk in deze Tour met twee ritzeges op rij.

  "Denk dat Kittel zelf niet weet wat er aan de hand is"

  Waar Greipel zich nog mengt in de debatten is Mark Cavendish in geen velden of wegen te bespeuren. Voor de 33-jarige Brit gaat het naar eigen zeggen gewoon te snel. "Cavendish is al een heel jaar niet in topvorm na die twee hersenschuddingen en z'n val in Milaan-Sanremo. Het heeft hem dit jaar niet meegezeten en hij kwam niet in topvorm naar de Tour", zegt McEwen.

   

  Ook niet op de afspraak: Marcel Kittel (30). "Bij hem vraag ik me af wat het probleem is. Op de eerste dag heeft hij heel goed gesprint. Hij kwam van heel ver tot de derde plaats. Maar vrijdag kon hij zelfs zijn ploegmaat niet volgen op drie kilometer van de finish. Ik weet niet wat er aan de hand is. Hijzelf ook niet, denk ik."

   

  "Na de rit zou hij zijn fiets tegen de teambus gekatapulteerd hebben. Misschien zit er iets in zijn systeem? Hij heeft twee jaar geleden al klierkoorts gehad. Hij is in elk geval niet in goede doen, hij is niet zichzelf."

  Na de rit zou Kittel zijn fiets tegen de teambus gekatapulteerd hebben. Hij is niet in goede doen, hij is niet zichzelf