• home
 • video
 • pas verschenen

  Greipel en Gaviria teruggezet na akkefietjes tijdens massaspurt

  Gaviria en Greipel gingen met elkaar in de clinch in volle sprint.

  André Greipel en Fernando Gaviria strandden als tweede en derde achter ritwinnaar Dylan Groenewegen, maar zijn door de Tourorganisatie teruggezet naar de 92e en 93e plaats. Beide renners deelden in de slotkilometer van de achtste Tourrit een kopstoot uit.

  Greipel (Lotto-Soudal) en Gaviria (Quick-Step Floors) kregen het in volle sprint met elkaar aan de stok. Gaviria probeerde zich in een klein gaatje naast Greipel te wurmen, maar de Duitser maakte zich breed en liet Gaviria niet passeren. Die reageerde op zijn beurt met een kopstoot.

   

  Dylan Groenewegen was de lachende derde, hij sprintte naar de overwinning voor Greipel en Gaviria. Gaviria werd gedeclasseerd voor z'n kopstoot en naar de 92e plaats verwezen. Greipel werd niet bestraft voor het akkefietje met Gaviria, maar voor een incident bij het binnenrijden van de slotkilometer.

   

  Toen deelde de Duitser op zijn beurt een kopstoot uit aan z'n landgenoot Nikias Arndt. Greipel werd teruggezet naar de 93e plaats in de rituitslag. Peter Sagan doet zo een goede zaak voor de groene trui, hij schuift van de 4e naar de 2e plaats in de rituitslag.

  Greipel werd bestraft voor een incident met Arndt.

  Greipel: "Ik laat mij door niemand opzij duwen"

  Renaat Schotte haalde André Greipel kort na de finish voor z'n microfoon. De declassering was toen nog niet bekend, maar Greipel gaf wel zijn versie van het incident. "Ik had een betere sprint kunnen rijden, door Gaviria verloor ik enkele meters. Dat is natuurlijk ontgoochelend."

   

  "Als er geen plaat is, dan is er geen plaats. Ik heb de gewoonte mijn lijn aan te houden en dat heb ik ook nu gedaan. "

   

  Op Twitter reageerde Greipel wat later verontwaardigd op zijn declassering. "Ik heb niks meer te zeggen over de beslissing van de jury. Als je sprint, hou je een lijn. Ik heb geen ogen op m'n rug en ik laat mij door niemand opzijduwen. Het is moeilijk om te accepteren dat mij niet alleen ritzege, maar nu ook nog m'n 2e plaats ontnomen wordt."

  Steels: "Morgen frustratie eruit dokkeren op de kasseien"

  Tom Steels, ploegleider van Quick Step Floors, kon de beslissing van de wedstrijdjury wel begrijpen. "Het was een tumultueuze sprint", zei hij. "Zo'n kopstoot is hevig. Zo moet een sprint niet worden gereden. Maar dat zijn dingen die gebeuren als de benen er wel zijn, maar de kalmte even ontbreekt."

   

  "Gaviria kon niet door het gaatje en dan kan het, sprinters onder elkaar, wel hard gaan. Vandaar wellicht de frustratie. Vrijdag lukte het ook net niet, nu sloeg het opnieuw tegen en dan reageer je wat feller."

   

  "Het is normaal dat hij wat gefrustreerd is. Hij had de benen om te winnen en doet dat niet. Het verschil tussen winst en verlies is zo gigantisch groot in de Tour en hij wint nu twee keer niet. Daar moet je mee leren omgaan. Morgen kan hij de frustratie er weer uit dokkeren op de kasseien."

  Robbie McEwen is het niet eens met de wedstrijdjury:

  Bekijk hier het incident tijdens de laatste kilometer: