• home
 • video
 • pas verschenen

  Einde verhaal voor Benoot in de Tour: "Zou onverantwoord geweest zijn"

  Een gehavende Tiesj Benoot gisteren bij de finish.

  Na 4 ritten zit de Tour de France van Tiesj Benoot er al op. De Lotto-renner kwam gisteren ten val en liep een resem blessures op. De klimmer verschijnt vandaag niet meer aan de start. "Ik kan met moeite mijn T-shirt aandoen, dus wordt het moeilijk om op het hoogste niveau 200 kilometer mee te doen", zegt Benoot.

  Zware val in slotfase 4e etappe

  Tiesj Benoot (24) was in deze Tour voor Lotto-Soual het speerpunt in de bergen. De Gentenaar debuteerde vorig jaar in de Tour met een 20e plaats in het eindklassement en had zijn zinnen gezet op enkele bergetappes.

   

  Maar nog lang voor de eerste col opdoemt, zit Benoot al op de trein naar huis. In de finale van de etappe van gisteren was Benoot een van de slachtoffers van een zware valpartij.

   

  De Lotto-renner reed de etappe nog uit, maar het medische bulletin voorspelde weinig goeds met een tweedegraadsontwrichting van het AC-gewricht in zijn schouder, kneuzingen aan zijn ribben, schouderblad en pols en nog schaaf- en snijwonden.

  Benoot: "De Tour moest voor mij nog beginnen"

  "Het zou onverantwoord geweest zijn om nog te fietsen", verklaart Tiesj Benoot zijn opgave. "De Tour is de koers waar je het langst zou doorgaan als renner, maar ik denk dat ik mijn stuur niet op een verantwoorde manier kan vasthouden. Ik kan met moeite mijn T-shirt aandoen, dus wordt het moeilijk om op het hoogste niveau 200 kilometer mee te doen."

   

  Wat gebeurde er bij die val? "Ik denk dat Quintana in de remmen moest en ik kon hem niet meer ontwijken. Ik denk dat ik als eerste renner viel. De eerste slag op mijn hoofd had een redelijke impact. Daarna voelde ik dat ik niet op mijn schouder kon steunen."

   

  Benoot keert dus al huiswaarts. "Voor mij moest de Tour nog beginnen. Het ging de goeie richting uit en vandaag was de eerste rit die ik voor mezelf had aangestipt. Na het voorjaar was de volledige voorbereiding op de Tour gericht. Dan is het jammer dat je moet stoppen."

  Sergeant: "Tiesj was klaar om te scoren"

  Teammanager Marc Sergeant is ontgoocheld dat een van zijn kopmannen de Tour nu al moet verlaten. "Het is heel pijnlijk, ook voor Tiesj zelf. Hij heeft hier maanden voor gewerkt en is meermaals op hoogtestage gegaan om hier in topvorm te zijn."

   

  "Hij was klaar om te scoren en had enkele ritten aangestipt. We hebben nog aanvallers, maar in het gebergte valt met Tiesj onze beste man weg."