• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts over Belgen: "Van Avermaet heeft grootste kans op ritzege én op geel"

  Van Avermaet wint voor het eerst in de Tour in 2015.

  Van Avermaet klopt Sagan in de Tour van 2015.

  Er komen 19 Belgen aan de start van de Tour, het grootste aantal sinds 1994, toen er 22 landgenoten over de Franse wegen bolden. Hoe schat Sporza-commentator Michel Wuyts de kansen van de Vanmarckes en andere Lampaerts in deze Tour in?

  "Meeste Belgen hebben 1 troef, Van Avermaet 2, De Gendt tot in ongerijmde"

  De laatste Belgische ritzege in de Tour was op 14 juli 2016, toen Thomas De Gendt de Mont Ventoux bedwong. Dat jaar won Greg Van Avermaet voor het tweede jaar op een rij een rit (en droeg hij ook even de gele trui). Welke Belg kan de leemte van vorig jaar opvullen? "Ik ben geneigd te zeggen Van Avermaet."

   

  "De Van Avermaet die in functie van Porte reed in Zwitserland, fietste goed bergop. Dat zou er nu, meer dan in het BK, moeten uitkomen. Al hoop ik dat hij dat flitsende van vorig jaar terugvindt. Want dat is weg."

   

  "Hij heeft 3 ritten in het achterhoofd. Ik denk dat hij spreekt van de 4e rit naar Sarzeau, ik zou wat hem betreft meer mikken op de 5e rit naar Quimper. De Mûr-de-Bretagne vindt hij net iets te steil, maar met een goeie dag moet het daar ook kunnen. Is het niet voor ritwinst, dan voor het geel. BMC gaat immers een knaller van een ploegentijdrit neerzetten."

   

  Ook de kasseirit op zondag 15 juli stipte de Belg van BMC aan. "Wat Van Avermaet extra heeft ten opzichte van de andere Belgen is dat hij bewezen heeft op kasseien uitstekend uit de voeten te kunnen."

   

  "Als Van Avermaet zijn explosiviteit op hellende aankomsten terugvindt is dat samen met zijn kasseivermogen een tweede troef. Alle andere Belgen hebben meestal maar 1 troef." Al houdt Wuyts nog 1 Belgische joker achter de hand: "De Gendt heeft troeven tot in het ongerijmde."

  Michel Wuyts.

  "Belgische klassementsrenner ligt ver in het verschiet"

  Wuyts ziet ook kansen voor rennerstypes als Benoot, Pauwels of Vanendert. "Als die de kans krijgen om in een vroege vlucht mee te gaan in het hooggebergte, zie ik die in staat om een etappe binnen te halen."

   

  "Als dat gebeurt, zullen we dat gul vieren. Een rit van dat formaat winnen is geleden van De Gendt op de Mont Ventoux 2 jaar geleden. En nog eerder moet je al naar Vanendert in 2011. Dat wil je wel eens beleven, zeker in tijden waarin een klassementsrenner ver in het verschiet ligt."

  Gilbert heeft een betere ik in het eigen team.

  "Gilbert is erbij voor Alaphilippe"

  Wat verwacht Wuyts van oudgediende Philippe Gilbert? "Hij wilde absoluut meegaan. Dat vond ik opvallend. Ik dacht dat Gilbert de Vuelta ging rijden, daar een etappe wou winnen om zo geselecteerd te worden voor het WK in Innsbruck. Onder het motto "je weet maar nooit" op een parcours dat in principe voor hem te zwaar is."

   

  "Ik denk wel niet dat Gilbert aankomsten op zware hellende stroken, zoals de Mûr-de-Bretagne, nog in zich heeft. Mocht hij de almacht die hij kwistig uitgestrooid heeft op de Cauberg nog hebben, zou mij dat vreemd overkomen."

   

  Waarom is hij er dan bij? "Om in de heikele momenten in de voorbereiding van zo'n sprint bergop Alaphilippe te lanceren. In eigen gelederen heeft hij in zijn specifieke domein een betere ik, waar hij bovendien ook nog goed mee overeenkomt." 

  "Van Avermaet heeft kans op geel"

  De door de wol geverfde commentator denkt niet alleen aan Belgische winst, maar ook aan Belgisch geel. "Natuurlijk, maar dan mag je niet in de eerste ritten in een waaier verzeild raken. Je mag dan nog naast de bonificaties pakken, in de ploegentijdrit op dag 3 kun je - bij een goeie ploeg - een stap voorwaarts zetten. BMC heeft een reputatie op dat vlak. Ze zijn nauwelijks te verslaan. Dus Van Avermaet zal daar vooraan staan. Voor hem is dat een geweldige kans, die hij moet kunnen grijpen op de terreinen die volgen."

  De 19 Belgen in de Tour:

  18. Sep Vanmarcke (EF Education First-Drapac)
  27. Oliver Naesen (AG2R)
  38. Edward Theuns (Team Sunweb)
  87. Greg Van Avermaet (BMC)
  102. Tim Declercq (Quick-Step Floors)
  104. Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)
  106. Yves Lampaert (Quick-Step Floors)
  134. Serge Pauwels (Team Dimension Data)
  138. Julien Vermote (Team Dimension Data)
  172. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)
  173. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal)
  174. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal)
  175. Jens Keukeleire (Lotto-Soudal)
  178. Jelle Vanendert (Lotto-Soudal)
  198. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
  202. Dimitri Claeys (Cofidis)
  212. Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert)
  213. Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert)
  218. Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert)