• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts over de sprinters: "De weg ligt open voor de jonge generatie"

  Met Kittel, Greipel en Cavendish lijken de oude sterren aan het sprintersfirmanent na een dof seizoen wat van hun glans kwijt. Sporza-commentator Michel Wuyts verwacht vooral suspens: "De grote inzet van deze Tour is: pakt de jonge generatie, met Gaviria en Groenewegen op kop, over van de oude generatie?"

  Kittel (Katoesja), Greipel (Lotto-Soudal) en Cavendish (Team Dimension Data) zijn uit vorm, Gaviria (Quick-Step) is een debutant, Sagan (Bora) en Matthews (Sunweb) zijn geen pure printers en voor Groenewegen (LottoNL-Jumbo) is dit een stap hogerop. We hebben een breed sprintersveld, maar geen uitgesproken favoriet. Klopt dat, Michel?

   

  "We zullen na de eerste dag al wijzer zijn. Als er in de eerste etappe iemand opstaat die de rest op 5 lengtes sprint, zoals Kittel vorig jaar een paar keer heeft gedaan, dan kunnen we stellen dat we vertrokken zijn voor een reeks. Maar ik denk niet dat dat het geval zal zijn."

   

  "Ik heb van Kittel en van Cavendish, toch de grootste 2 sprinters van de voorbije 6, 7 jaar, dit seizoen nog niets bijzonders gezien. Kittel heeft 2 ritten gewonnen in Tirreno-Adriatico, Cavendish heeft er slechts eentje gewonnen (3e etappe Ronde van Abu Dhabi, red). Voor een sprinter is dat eigenlijk niets. Greipel heeft er 6, ter vergelijking." 

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts zag een mager seizoen van de ervaren spurters.

  "Het is alarmerend dat Kittel niet in staat is zijn trein te volgen"

  "Wat Kittel betreft, tasten we in het duister. Wat ik wel gemerkt heb, is dat hij vaak wel meedeed in de aanzet van de sprint. Maar dat hij daarna gewoon niet in staat was om zijn trein te volgen. Dat is alarmerend."

   

  "Dan vraag ik mij af of de mentaal broze Kittel zich wel goed in zijn vel voelt bij Katjoesja. Dan mag de brillantine van Alpecin nog zo goed plakken, dan zou het wel eens kunnen dat het er in de Tour ook niet uitkomt."

   

  "Misschien ligt daar toch een weg open voor de nieuwe generatie om de gaten die Kittel, Cavendish en Greipel laten vallen, op te vullen. En dan kom je bij een Gaviria en Groenewegen uit. En vergeet zeker Démare niet."

  Mark Cavendish kon dit seizoen nog maar 1 keer winnen.

  Mark Cavendish kon dit seizoen nog maar 1 keer winnen.

  "Sagan zal zich ertussen gooien, en Sagan zal voor de zesde keer groen winnen"

  Wat met Peter Sagan en Michael Matthews? Geen pure sprinters, maar wel de 2 laatste groene laureaten op het eindpodium in Parijs. Wat kunnen zij?

   

  "Sagan zal zich ertussen gooien. Sagan zal overal een prijs rijden, en Sagan zal  voor de zesde keer groen winnen."

   

  "Bij Matthews heb ik niet het beeld van de winnaar van een massaspurt. Hij zal de groene trui niet winnen, want hij zit mee in het strakke plan van Dumoulin. Die laatste heeft zopas een kleine ramp voorgehad met het verlies van Kelderman, dat is een flinke aderlating."

   

  "Matthews zal nu nog meer aan de bak moeten. Zeker in aanloop naar de op 1 na laatste berg zal hij mee in het gelid moeten voor Dumoulin. Ik geloof het dus als Matthews zegt dat hij niet aan groen denkt, maar hij zal er zich zeker proberen tussen te smijten."

  Het WK-podium van 2017 met (vlnr) Kristoff, Sagan en Matthews

  Michel Wuyts ziet Sagan zijn 6e groene trui winnen