• home
 • video
 • pas verschenen

  Coach van Van Uytvanck is sprakeloos: "Wat een lef van Ali!"

  Van Uytvanck viert haar zege kijkend naar haar box, waar haar vriendin en coach staan.

  Linksboven in de box staan vriendin Greet Minne en coach David Basile.

  Alison Van Uytvanck heeft gisteren de mooiste zege uit haar carrière geboekt. Onze 24-jarige landgenote wipte titelverdedigster Garbine Muguruza in de tweede ronde van Wimbledon. Haar coach David Basile vatte de match in 1 woord samen: "Lef." Muguruza verwoordde het als volgt: "Alison speelde met het vuur van de Duivel."

  Coach David Basile: "Ik heb hier geen woorden voor. Ali was indrukwekkend"

  Sinds februari werkt Van Uytvanck (WTA-47) met een andere coach, onze landgenoot David Basile. En de samenwerking doet haar blijkbaar deugd. Basile was in de zevende hemel bij de triomf van zijn poulain: "Ik ben sprakeloos. Ali was fantastisch."

   

  Basile was onder de indruk van de manier waarop. "Het is indrukwekkend wat Ali heeft verwezenlijkt. Ze toonde plezier, was agressief en legde gedurende 3 sets een opvallende spelkwaliteit op de grasmat."

   

  "Ik geef toe dat ik voelde dat dit dé dag was. Ze was in vorm, we werkten de hele week goed en ik zei bij mezelf dat de kans erin zat dat ze zou stunten. Natuurlijk moet je het ook nog voor elkaar krijgen."

   

  "Ze had zelfs in 2 sets kunnen winnen, want ze stond 4-2 voor in de eerste set. Na het verlies van set 1 was het niet evident om Muguruza, die geen enkel punt cadeau geeft, weer het vuur aan de schenen te leggen. Maar het is haar gelukt. Mentaal toonde ze zich heel sterk."

  De opslag is een groot wapen van Van Uytvanck.

  "Dat ze durfde, heeft het verschil gemaakt"

  Basile vat de prestatie van Van Uytvanck samen in 1 woord: "Lef. Het doel was om meer naar voren te trekken. We hebben ook op de service gewerkt, een van haar grote wapens, en op de return."

   

  "Maar wat ze vroeger vooral miste, was dat ze niet durfde. Dát heeft het verschil gemaakt. Want als je de punten niet zoekt tegen Muguruza, maak je geen enkele kans. Alison heeft een groot potentieel, maar ze twijfelt nog te vaak."

   

  In de volgende ronde wacht de Estse Anett Kontaveit (WTA-27). "Dat wordt een heel andere match. Het is een goeie speelster, die ook mooi tennis speelt. Maar gras is misschien niet haar favoriete ondergrond. Ik denk dat ze Ali moet liggen. We zien wel, we pakken het alvast relaxed aan."

  Het is gebeurd: Muguruza feliciteert Van Uytvanck aan het net.

  Muguruza: "Van Uytvanck speelde met het vuur van de Duivel"

  Garbine Muguruza is net als Van Uytvanck 24. De twee kennen elkaar, want ze trainden samen op Roland Garros. Verlies had de Spaanse evenwel niet ingecalculeerd: "Dit is triest, want ik wou het echt goed doen. Van Uytvanck heeft evenwel heel goed gespeeld."

   

  "Ze speelde met het vuur van de Duivel", gaf Muguruza haar versie van de match: "Ze nam enorm veel risico's en dat draaide goed uit voor haar. Mijn spelniveau was niet zoals ik hoopte, waardoor zij misschien het tennis kon spelen dat ze speelde."

   

  "Ik had moeten uitpakken met betere slagen of haar ballen beter moeten controleren. Op gras is dat evenwel niet simpel. Deze ondergrond ligt haar ook heel goed. Het was een lastige dag voor mij. We hebben allebei veel gelopen. Zij had een goeie dag en ik had mijn dag niet."

  Een knuffel van de vriendin, de coach die lacht.

  Van Uytvanck: "Verbaasd over mijn eigen niveau"

  Van Uytvanck zelf was dolblij met haar eerste derde ronde in Wimbledon én haar eerste zege tegen een top 5-speelster. "Ik had niets te verliezen en ben het veld opgestapt met het idee dat ik gewoon alles wou geven."

   

  "Het is ongelooflijk hoe ik set 2 en 3 gespeeld heb. Ook in set 1 was ik goed. De sleutel was om haar te doen lopen met afwisselend tennis en om agressief zijn. Ik heb het plan goed kunnen uitvoeren. Ik ben absoluut verbaasd over mijn eigen niveau."

   

  "Ik wist dat ik dit niveau in de armen had van op training. Ik had vertrouwen in mezelf en wist dat ik bits moest spelen, anders maakte ik geen kans. Er heerste een geweldige sfeer rond het veld, waardoor het fijn tennissen was. Het publiek stuwde me vooruit. Ik heb echt heel goed getennist en bleef gefocust."

   

  "Toen ik mocht serveren voor de match bij 5-1 had ik heel veel stress. Het werd ook al een beetje donker en ik wou het niet morgen afwerken."

   

  "Ik was al een paar keer heel dicht bij zo'n grote overwinning en het is leuk om eindelijk voor zo'n stunt te kunnen zorgen. En er is geen mooiere plek om het te doen. Nu is er euforie en mag ik even genieten. Dit is de mooiste match uit mijn carrière."