• home
 • video
 • pas verschenen

  Jarige Gilbert over eerste Tour-week: "Lijkt op Vlaanderen, dat kan voordeel zijn"

  Lampaert, Gilbert en Declercq

  De Belgische renners bij Quick-Step.

  0 / 0

  Quick-Step trekt met drie Belgen naar de Ronde van Frankrijk. Het team heeft met Gaviria als sprinter en Alaphilippe, Terpstra, Gilbert en Jungels veel ijzers in het vuur in de zoektocht naar een ritzege. Gilbert, die zijn 36e verjaardag viert, waarschuwt voor de wind. "Je moet hopen dat je onderweg geen pech hebt."

  Gilbert: "Het lijkt hier op Vlaanderen, dat kan een voordeel zijn"

  Philippe Gilbert blaast vandaag 36 kaarsjes uit en kreeg ook een taart van de ploeg. "Ik ga straks ook iets bestellen voor de ploeg en voor mezelf. Dan kunnen we klinken op mijn verjaardag."

   

  De Tour start in de Vendée. "Het is een mooie streek. Het lijkt een beetje op Vlaanderen. Het gaat hier op en neer, maar het is niet echt lastig. De wind speelt hier wel en je moet altijd vooraan koersen. Dat is een beetje gelijkaardig met de Vlaamse klassiekers. Dat kan dus wel een voordeel zijn voor ons."

   

  "In 2011 toen ik de rit won in deze streek, was het een beetje een sprint bergop, maar door valpartijen en zenuwen waren we nog maar met 60 renners. Dat kan nu opnieuw gebeuren. Je moet hopen dat je geen ongeluk of pech hebt onderweg."

   

  "Ik zou hier graag een rit winnen, maar ik heb nog niet specifiek een rit aangeduid. Ik heb alleszins de goede vorm te pakken en moet mijn moment uitkiezen. We hebben hier een team dat bijna elke dag voor de zege mee kan spelen en ik moet gewoon een dag uitkiezen waarin ik mijn kans ga. Het hangt er ook vanaf hoe Gaviria het doet in de eerste rit. Als hij zaterdag een rit wint, pakken we het geel en dan moet je die trui ook verdedigen."

  Lampaert: "Ik wil bewijzen dat ik goeie pion ben in finale"

  Yves Lampaert, kersvers Belgisch kampioen, begint aan zijn eerste Ronde van Frankrijk. "Er zijn wel gezonde zenuwen", vertelt hij. "Ik had al in het begin van het seizoen gezegd dat ik wou starten in de Tour. Dus ik kijk er echt naar uit. Nu zelfs dubbel omdat ik kan starten in de kampioenentrui."

   

  Wil hij zijn kampioenentrui tonen? "De supporters zullen me nu makkelijker vinden in het peloton", lacht hij. "Maar ik weet wat mijn rol is in de ploeg. We willen proberen om de sprinttrein op de rails te krijgen voor Gaviria. We willen gaan voor ritzeges. Er zijn ook een paar aankomsten voor Alaphilippe en Gilbert. De ploegentijdrit? Team Sky en BMC zullen ook goed zijn. Winst wordt niet evident, maar we hebben een kans."

   

  "Zelf wil ik vooral veel leren in deze Tour. Ik moet bevestigen dat ik een goeie lead-out ben en een nuttige pion in de finales."