• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Natuurlijk heeft dit mijn reputatie geschaad, maar ik trek er een streep onder"

  Chris Froome na zijn zege in de Tour van 2017.

  Zien we dit beeld binnenkort opnieuw?

  0 / 0

  Chris Froome start ondanks alle heisa zaterdag in de Tour. In een druk bijgewoonde persconferentie kwam de titelverdediger nog een keer terug op de Salbutamol-zaak. "Het waren 9 lastige maanden. Natuurlijk ben ik blijven koersen. Ik wist dat ik niets verkeerd gedaan had."

  "Ik vraag aan de supporters: breng geen negativiteit mee naar de koers"

  De persconferentie van Team Sky werd verhuisd naar een grotere locatie en dat was maar goed ook. Journalisten van over de hele wereld wilden bij de persbabbel van Chris Froome zijn. "Het waren negen zeer zware maanden", begon de Brit. "Voor mij, voor mijn familie en voor mijn collega's."

   

  "Ik wist dat ik niets verkeerd had gedaan dus ik had altijd de hoop dat het opgelost zou worden. Dat is nu eindelijk zo en er valt een enorm gewicht van mijn schouders. Of dit mijn reputatie geschaad heeft? Natuurlijk. Maar ik wil er nu een streep onder trekken. Ik wil me focussen op wielrennen. Daarom ben ik hier."

   

  Veel journalisten wilden ook meer informatie over de test waarmee alle heisa begon. "Er is al heel veel openbaar", antwoordde Froome kort. "Die informatie is heel wetenschappelijk en ingewikkeld dus het zal even duren voor de mensen het begrijpen. Maar als ze het snappen, zullen ze zien dat ik niets verkeerd gedaan heb. Daarom ben ik ook blijven koersen. Ik wist dat ik juist zat."

   

  Maakt Froome zich geen zorgen over zijn veiligheid in deze Tour? "Ik houd van Frankrijk en van deze wedstrijd. Ik hoop dat de wielerfans massaal komen kijken. Als je geen fan bent van Team Sky of van mij, trek dan gewoon een truitje aan van jouw favoriet. Supporter op een positieve manier. Breng geen negativiteit mee naar het wielrennen."

  "Deze Tour wordt grootste uitdaging in mijn carrière"

  Froome kreeg ook een paar vragen over de wedstrijd zelf. "Deze wedstrijd wordt de grootste uitdaging van mijn carrière. Het is een voorrecht om hier te kunnen starten met zo'n sterk team. We hebben een goeie mix van talent en ervaring in de ploeg. Ik heb veel vertrouwen in het team en ik ben er klaar voor."

   

  "Ik kom van de Giro meteen naar hier. Dat is voor mij ook onbekend terrein. Ik heb wel veel geleerd uit de combiantie van de Tour en de Vuelta vorig jaar. Ik hoop dat die ervaring me zal helpen."

   

  "Al mijn concurrenten zijn hier dit jaar. De race is ook zwaar met eerst een klassiek deel en dan twee pittige bergdelen, eerst in de Alpen en dan in de Pyreneeën. Het wordt een spannende maand." 

  Brailsford: "Trots op de manier waarop Froome hier mee is omgegaan"

  Team Sky-manager Dave Brailsford had lovende woorden voor zijn kopman. "Wat Froome heeft meegemaakt is de ergste nachtmerrie van elke renner. Toch is hij waardig gebleven en heeft hij zijn niveau kunnen behouden. Hij heeft zelfs de Giro gewonnen. Dat is uitzonderlijk."

   

  "Ik was er 100 procent van overtuigd dat hij onschuldig was. Het dossier is gelekt en dat had nooit mogen gebeuren. Mensen oordelen snel. Nu is hij vrijgesproken, zijn naam is gezuiverd. Ik ben enorm trots op de manier waarop hij hier mee is omgegaan."