• home
 • video
 • pas verschenen

  Dumoulin: "Wielrennen verliest fans door zaak-Froome, en ik begrijp hen"

  De Nederlander kijkt zelfs uit naar de kasseirit op dag negen.

  Volgens Dumoulin is zijn voorbereiding naar de Tour goed verlopen.

  Tom Dumoulin is klaar voor de Ronde van Frankrijk (7-29 juli). Hoewel zijn ploeg Team Sunweb spreekt van een leerproces tijdens de Tour, komt de Nederlander naar Frankrijk met één doel: een goed klassement. Daarnaast kwam Dumoulin ook terug op de hele zaak rond Chris Froome.

  Mentale barrières

  Toch begrijpt Dumoulin de taal van zijn ploegleiders. "Het klopt inderdaad dat ik voor de eerste keer in mijn carrière twee grote rondes in één seizoen zal rijden. Wat dat betreft wordt het de komende weken afwachten hoe ik de Giro verteerd heb."

  Maar zelf geeft de Nederlander, die op een tweede plaats eindigde in de Giro, aan dat hij goed is hersteld. "Ik voel me prima en ook de opbouw naar de Tour is goed verlopen. Ik weet ook wat het inhoudt om voor een goed klassement te gaan, dus ik weet ook door welke mentale barrières ik zal moeten gaan."

  "Kasseirit is ontzettend gaaf"

  De klassementsmannen in de Tour huiveren van de eerste week, met de kasseirit als afsluiter van het eerste gedeelte. "Maar als wielerliefhebber vind ik die rit ontzettend gaaf, om eerlijk te zijn", zegt Dumoulin. Het wordt misschien de meest nerveuze dag voor ons, maar toch kijk ik ergens uit naar die rit."

  Tot slot kwam Dumoulin terug op de hele zaak rond Chris Froome. "Dit is weer typisch iets voor het wielrennen. Het is een puinhoop nu. Alles kon zoveel beter opgelost worden dan zoals het nu is. We verliezen hierdoor weer heel wat fans die het wielrennen niet meer serieus nemen. En ik begrijp hen nog ook."

  Bekijk hier het volledige interview met Dumoulin

  Edward Theuns: "Ondersteunende rol"

  Edward Theuns zal vooral een ondersteunde rol krijgen tijdens de Tour. "In de vlakke gedeeltes moet ik Tom beschermen en hem goed afzetten aan de voet van de klim. Daarnaast zijn er aantal ritten die Michael Matthews goed liggen. In de laatste kilometers van die etappes moet ik hem daar bijstaan."

  Michael Matthews: "Focus op het geel voor Tom"

  Michael Matthews, vorig jaar winnaar van de groene trui in de Tour, schuift dit jaar zijn persoonlijke ambities aan de kant. "We gaan vol voor Tom in het geel. Vorig jaar kreeg ik alle steun van mijn ploegmakkers, nu is het mijn beurt iets voor het team te doen."