• home
 • video
 • pas verschenen

  "Iraanse Messi" Azmoun neemt op 23-jarige leeftijd al afscheid van nationale ploeg

  Sardar Azmoun

  Sardar Azmoun wil niet meer uitkomen voor de Iraanse nationale ploeg.

  De Iraanse spits Sardar Azmoun heeft gisteren op instagram laten weten afscheid te nemen van de nationale ploeg. "Dit was de moeilijkste beslissing uit mijn leven", vertelt Azmoun, die zijn plotse adieu vooral wijt aan "de vele beledigingen die ik over me heen kreeg."

  Sardar Azmoun werd maandag met Iran uitgeschakeld op het WK in Rusland. Iran haalde wel 4 punten in de poulefase, na winst tegen Marokko en een 1-1-gelijkspel tegen Portugal, maar dat was niet voldoende om over Spanje en Portugal te wippen. Zij haalden beiden finaal 5 punten.

   

  De spits van de Russische club Roebin Kazan wordt in Iran op handen gedragen, zo kreeg hij er de bijnaam "de Iraanse Messi". Of de druk van die eretitel hem op dit WK parten speelde, is niet duidelijk. Feit is dat de 23-jarige aanvaller geen enkele keer tot scoren kwam in de groepsfase.

   

  Na op sociale media met de grond te zijn gelijkgemaakt, maakt Azmoun nu (voorlopig) een einde aan zijn carrière als international. "Dit was de moeilijkste beslissing uit mijn leven. Voor een jongeman van 23 jaar is dit zeer pijnlijk, maar deze beslissing kwam er door alle verwensingen die  de fragiele gezondheid van mijn moeder aantasten."

  Azmoun in actie voor Rsotov tegen Atletico Madrid.

  Azmoun in actie voor Rostov tegen Atletico Madrid.

  Iraanse media zien Azmoun nog op schreden terugkeren

  Azmoun was naar dit WK afgereisd als Iraans topschutter in de kwalificatieronde. De 23-jarige spits pegelde er maar liefst 11 tegen de netten in aanloop naar het WK. In Rusland moest en zou de jonge Iraanse spits opnieuw schitteren.

   

  Maar toen Azmoun in de eerste wedstrijd de hoge verwachtingen niet kon inlossen, doofde zijn ster al vlug weer uit. Op sociale media werd er onder meer geopperd dat de Portugese bondscoach Carlos Queiroz Azmoun voorts beter aan de kant zou laten. Die uitspraken zijn de Iraanse spits dus niet goed bekomen, want gisteren kondigde hij zijn afscheid prompt aan met een Instagram-bericht.

   

  In Iran zelf wijten ze de overhaaste beslissing aan de jeugdigheid van de aanvaller en een emotionele reactie na de Iraanse WK-uitschakeling. De Iraanse media panikeren niet want ze schatten in dat het besluit van Azmoun niet onomkeerbaar is.

  Weg bij Iran, wel nog in Rusland

  Sardar Azmoun keert dan wel niet meer terug naar de Iraanse selectie, in Rusland zal de jonge spits wel nog te bewonderen zijn. Azmoun speelt al sinds 2013 in Rusland, waar hij de 5 seizoenen bij Roebin Kazan enkel onderbroken zag door een eenjarige uitleenbeurt aan FK Rostov.

   

  Bij Kazan heeft Azmoun dit seizoen 28 wedstrijden gespeeld. Daarin scoorde hij 5 keer en gaf hij geen assists.