• home
 • video
 • pas verschenen

  Wimbledon gebruikt artificiële intelligentie om wedstrijdhoogtepunten te selecteren

  Artificiële intelligentie

  Artificiële intelligentie: De toekomst voor matchverslagen?

  Wimbledon schakelde vorig jaar de hulp in van artificiële intelligentie voor het verwerken van data. Zo kon het grasgrandslamtoernooi door spelersemoties, reacties van het publiek,... gemakkelijker hoogtepunten uit een match selecteren. Dit jaar wil de organisatie voortbouwen op dit handig hulpmiddel.

  Opwindend punt of rally markeren aan de hand van verschillende parameters

  Wimbledon maakt, in samenwerking met partner IBM, gebruik van het Watson Al-platform. Dat platform kan door het gebruik van artificiële intelligentie de emoties van tennissers herkennen.

   

  Dit wordt gecombineerd met een analyse van de reacties van het publiek, de bewegingen van de spelers en wedstrijddata. Iedere parameter krijgt een bepaalde index. Zo kunnen ze nagaan tijdens welke punten of rally's de hoogst gecombineerde scores worden gerealiseerd. 

   

  De punten of rally's met de hoogste scores zullen dan gelijk staan aan de punten waarin de meeste opwinding was. Bijgevolg zullen dit ook de meest aantrekkelijke punten zijn voor een toeschouwer. Het platform selecteert en bundelt deze punten dan automatisch in het matchverslag.

   

  "Als je over de visuele elementen van de spelers beschikt en als je weet dat het een spannend punt is in de match, dan zullen dat de punten zijn die je in je wedstrijdverslag wil hebben", zegt Sam Seddon, sportmarketeer bij IBM.

   

  "We luisteren ook naar het geluid en volume van het publiek. Als er een geweldige rally aan de gang is, dan zal dat volume op en neer gaan gedurende dat punt. Als dat het geval is, markeren we dat punt als interessant."

  Bekijk dit filmpje over het gebruik van artificële intelligentie op Wimbledon: