• home
 • video
 • pas verschenen

  Hinault: "Peloton moet in staking gaan als Froome Tour mag rijden"

  Hinault ziet Froome nog altijd niet als de rechtmatige winnaar van de afgelopen Giro.

  Vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault heeft een opmerkelijke oproep gedaan. "Indien Chris Froome aan de Ronde van Frankrijk mag starten van de UCI, moet het peloton in staking gaan", zo zei hij in een interview aan de krant Ouest-France.

  "Froome mocht nooit de Giro gereden hebben"

  Hinault bekritiseert al enige tijd Froome, Team Sky en de UCI. Alles draait natuurlijk nog altijd rond de salbutamol-zaak van Froome, die uitbarstte na de Vuelta van vorig jaar. 

  De Internationale Wielerfederatie (UCI) heeft hier nog steeds geen uitspraak over gedaan, waardoor Froome de Ronde van Italië kon rijden. De Brit won de Giro en zegevierde zo in drie grote rondes op een rij (Tour en Vuelta vorig jaar, Giro dit jaar).

  Froome evenaarde op die manier twee wielericonen: Eddy Merckx en Bernard Hinault. Maar de Fransman kan dat echter nog steeds niet verdragen. "Froome mocht nooit starten in de Giro", zei hij eerder.  

  Froome won met de Giro drie grote rondes op een rij. Dat deden enkel Merckx en Hinault hem voor.

  "Contador en Dumoulin moeten klacht indienen"

  Nu pleit Hinault hetzelfde voor de Tour. "Froome zou niet moeten starten, alleen al om het feit dat hij positief getest heeft. De mensen van de UCI moeten hem thuislaten."

  Maar omdat een uitspraak rond de zaak pas na de Tour verwacht wordt, lijkt de kans groot dat Froome ook in Frankrijk van start zal gaan. De voormalige ceremoniemeester van de Tour doet daarom een opmerkelijke oproep. 

   

  "Het peloton moet staken en zeggen: we vertrekken niet met Froome. Maar
  het peloton is te lief voor hem. Hij heeft er misschien geen grote
  rondes mee gewonnen, maar zo’n abnormale dosis is verboden. Punt uit."

   

  In zijn profcarrière durfde Hinault zelf al eens een koers stil te leggen als er conflicten waren met de organisatie.

  Volgens Hinault moet onder meer Contador een klacht indienen vanwege de zaak-Froome.

  De Bretoen kijkt overigens ook nog naar twee andere personen. "Alberto Contador moet van zich laten horen, omdat hij indertijd wel werd geschorst en uitgesloten, terwijl de UCI tegen Froome vooralsnog niks doet. Contador zou een klacht moeten indienen tegen Froome. Tom Dumoulin ook, omdat  hij tweede werd achter Froome in de Giro."