• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour-passage op de helling: stuk weg op Aubisque ingestort door zware regenval

  Nog zes weken en dan moet het Tour-peloton hier normaal passeren.

  Op 27 juli staat in de Ronde van Frankrijk de laatste stevige bergrit op het menu met als orgelpunt de beklimming van de Col d'Aubisque. Maar de passage op de Aubisque staat nu plots op de helling.  Door zware regenval is in de afdaling van de col een stuk weg ingestort.

  De Pyreneeën worden de laatste dagen geteisterd door hevige regen en dat heeft nu ook sportieve gevolgen. Een deel van het parcours waar volgende maand het Tour-peloton over moet, is namelijk onbruikbaar geworden.

  Net voor het ingaan van het slotweekend van de Tour moeten de renners in de 19e etappe onder meer over de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque. De finish ligt na de afdaling van de Aubisque, maar net daar hebben overstromingen voor een spectaculaire instorting gezorgd op de weg naar Gourette.

   

  Vraag is dus of de weg tijdig hersteld zal zijn voor de Tour-passage, over exact 6 weken. "Dit krijgt de hoogste prioriteit", zegt Jean-Jacques Lasserre van het departement  Pyrénées-Atlantiques. "De schade is aanzienlijk en het probleem is dringend. We onderzoeken nu hoe we dit het best aanpakken."

   

  "Als de techische studies aantonen dat de herstellingen te lang zullen duren, dan zullen we moeten zoeken naar een alternatieve oplossing voor de Ronde van Frankrijk."

  Een stuk van de weg is in de ravijn verdwenen: