• home
 • video
 • pas verschenen

  Roeier Hannes Obreno stopt: "Hardste beslissing ooit"

  Skiffeur Hannes Obreno zet een punt achter zijn professionele carrière wegens gezondheidsredenen. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro greep hij in 2016 net naast een medaille (4e).

  Roeier Hannes Obreno stopt

  Hannes Obreno (27) werd in februari 2017 geconfronteerd met hartproblemen. Onderzoek bracht een virus of virale infectie aan het licht, die de skiffeur uiteindelijk een halfjaar aan de kant zou houden.

   

  Obreno kon eind 2017 de trainingen opnieuw rustig hervatten, maar de vraag bleef of hij opnieuw op niveau kon komen. "Als ik op 99 procent blijf en niet meer verder geraak, dan zal ik misschien zelf beslissen om te stoppen", liet hij toen optekenen. "Met een 6e of 8e plaats ben ik niet tevreden. Daarvoor doe ik het niet."

  "Dit is een van de hardste beslissingen ooit"

  Op Facebook heeft Obreno nu bekendgemaakt dat hij stopt, wegens gezondheidsredenen. "Op basis van recente gebeurtenissen en het advies dat ik gekregen heb van mijn artsen heb ik beslist een stap terug te zetten als roeier en topatleet", schrijft Obreno. "Deze beslissing is weloverwogen, en één van de hardste die ik heb moeten maken."


  "Maar dat gezegd zijnde, moet ik in aanmerking nemen dat er leven is na het roeien. Ik wil iedereen bedanken die me gesteund heeft gedurende mijn jaren als roeier, en alle momenten meer gedenkwaardig heeft gemaakt, want ik wist dat ze me steunden."


  De 4e plek op de Olympische Spelen in Rio is zo de laatste krachttoer in de roeicarrière van Obreno. In 2016 won hij ook de Henley Royal Regatta, een van de meest prestigieuze roeiwedstrijden ter wereld.

  "Na zijn 4e plek in Rio hoopten we op nog meer"

  Voor coach Dirk Crois komt de beslissing hard aan. "Na 7 maanden aan de kant te staan is Hannes in september weer heel rustig begonnen. Dat ging aanvankelijk heel goed, ook toen de volumes werd opgedreven."

   

  "Maar plots was er weer een neerwaartse spiraal. Als het medisch en fysiek niet meer lukt, moet je knopen doorhakken. Het is een verhaal van lopen op een slap koord op grote hoogte, zonder verzekering of bescherming."

   

  "Na zijn 4e plek in Rio hoopten we toch op nog meer. We hadden verwacht dat hij nog kon doorgroeien, maar 22 maanden staan we plots nergens. Dit was voor Hannes een heel moeilijke beslissing."