• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom Nadal net op gravel onoverwinnelijk is

  Gravelkoning Rafael Nadal heeft zijn bijnaam nog eens alle eer aangedaan met een 11e eindzege op Roland Garros, zijn 17e grandslamtitel. Waarom domineert de Spanjaard zo op het Franse gravel? Tenniscoach Carl Maes analyseert.

  Niemand gelooft dat hij Nadal kan kloppen

  88 keer stond Nadal al op de courts van Roland Garros, slechts twee keer trok hij aan het kortste eind. Enkel de Zweed Robin Söderling en Novak Djokovic konden de Spanjaard een hak zetten op het Franse gravel.

   

  "Het lijkt wel een triviaal toernooi dat hij elke keer kan winnen", zegt analist Carl Maes. "Maar een 11e eindzege is bovenmenselijk. Hij heeft een aureool van onoverwinnelijkheid. Iedereen start zo met een streepje achterstand tegen Nadal in Parijs.  Een zege van Thiem had het geloof van de andere spelers kunnen opkrikken."

  De tactiek van Nadal loont

  Maar wat maakt Nadal nu zo sterk op gravel? "Hij kan ontzettend ver achteruit kruipen op een gravelcourt", zegt Maes. "Hij staat gemiddeld 4,5 meter achter zijn baseline. Dat is immens. De meeste spelers krijgen de bal dan niet meer met genoeg kracht over het net. Nadal wel."

   

  "Hij kan zo tijd kopen, verdedigen en moeilijke punten maken. Met zijn zware topspin kan hij de tegenstander dan weer in de problemen brengen. Dat is een tactiek die loont, maar je moet het kunnen uitvoeren. Ook Dominic Thiem, zijn tegenstander in de finale, kan dat, maar is nog lang niet zo efficiënt."

  Nadal is een topatleet

  Nadal vecht voor elk punt, loopt zich te pletter en gaat voor elke bal. Maar die uitdaging moet je fysiek ook aankunnen. "Nadal staat op dit moment fysiek sterker dan veel spelers."

   

  "Zijn lichaam is zijn grootste vijand", zegt Maes. "Als zijn lichaam het volhoudt, zie ik hem Roland Garros nog een paar keer winnen. Nadal zit aan 17 grandslamzeges, maar kan er nog meer halen. Hij kan misschien de grootste aller tijden worden."