• home
 • video
 • pas verschenen

  "Videoref op WK moet slapeloze nachten verminderen"

  De videoref zal ook aanwezig zijn op het WK voetbal.

  Op het WK voetbal zullen de scheidsrechters gebruik kunnen maken van de videoref. "Er is veel kritiek op de videoref, maar het maakt het leven van de scheidsrechter gemakkelijker", zegt Massimo Busacca, scheidsrechtersbaas bij de FIFA.

  Scheidsrechtersbaas: "Urenlang naar plafond staren"

  Het systeem van de videoref ligt bij ons geregeld onder vuur. Krijgen we op het WK voetbal hetzelfde liedje?

  “De videoref is broodnodig voor scheidsrechters", zegt scheidsrechtersbaas Massimo Busacca (foto). "Het moet ervoor zorgen dat scheidsrechters niet meer in de hel terechtkomen."

  Busacca was zelf jaren scheidsrechter en floot in de Champions League en op het WK voetbal. "Als je als scheidsrechter een grote fout maakt, word je de volgende dag vermoord door de media."

  "Ik weet hoeveel uren ik naar het plafond aan het staren was en niet kon slapen door een fout die ik gemaakt had. En ik weet dat één beslissing heel je leven kan veranderen."

  "1 fout en je wordt met de grond gelijk gemaakt"

  "Een voetballer kan 89 minuten lang slecht spelen en op het einde een goal maken, waardoor hij plots een held is", zegt Busacca. "Een scheidsrechter kan 89 minuten lang de beste van de wereld zijn, totdat hij op het einde een fout maakt en met de grond gelijk gemaakt wordt."

  "Voor grote toernooien moeten we de videoref gebruiken. Onze carrières en onze levens moeten veranderen, in de eerlijke zin. En het aantal slapeloze nachten van scheidsrechters moet verminderen."

  "Natuurlijk moet het systeem nog verbeteren"

  De videoref stuit op veel kritiek in de competities waar het in gebruik is. "Dat er te veel wedstrijdsituaties herbekeken worden door de komst van de videoref? Zoals iedereen hebben scheidsrechters niet graag dat ze gewezen worden op fouten", zegt Busacca. "Dus scheidsrechters willen zo weinig mogelijk de videoref inroepen."

  Waarom is er zo vaak sprake van “controversiële videoref”? "Wanneer een speler aan het vieren is en de videoref daarna ontdekt dat hij buitenspel stond, wordt “controversiële videoref” al in de mond genomen."

  "Natuurlijk moet het systeem nog verbeteren. Het moet allemaal veel sneller gaan, maar uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat de beslissingen juist zijn."