• home
 • video
 • pas verschenen

  Roeselare-coach: "Die 5 nederlagen tegen Maaseik tellen niet meer"

  De titel zal, net als vorig jaar, een prooi zijn voor Maaseik of Roeselare.

  Opnieuw kent het volleybalseizoen in België zijn ontknoping met een finaleduel tussen Roeselare en Maaseik. Roeselare-coach Emile Rousseaux en -sterspeler Hendrik Tuerlinckx nestelen zich in de rol van underdog. "Kijk naar de feiten, Maaseik is gewoon beter."

  Na de wedstrijd tegen Aalst woensdag was de opluchting op de gezichten van de spelers van Roeselare onmiskenbaar groot. Ook coach Rousseaux slaakte een grote zucht na de felbegeerde 3-1-zege, die zekerheid gaf over de finale.

  "Het was zeker geen evidente opdracht. Veel mensen vergeten dat Aalst voor het seizoen 1 van de grootste kandidaten was om de finale te halen. Ze hebben zeker spelers met kwaliteit, al is Frank (Depestele, red.) wel tijdens de kerstperiode vertrokken."

  "Wij aan onze kant hebben veel geblesseerden gehad, waardoor we gedwongen waren om onze jongeren in te zetten. Die hebben zeker talent, maar zijn nog niet rijp genoeg om hun stempel op dergelijke wedstrijden te drukken."

  Rousseaux: "We beginnen vanaf nul, maar titel is onwaarschijnlijk"

  Roeselare speelde dit seizoen 6 keer tegen Maaseik, 5 keer sloot het die wedstrijden verliezend af. Eentje, de bekerfinale, werd wel binnengehaald in het West-Vlaamse kamp. Rousseaux zat met een dubbel gevoel, maar toonde zich strijdvaardig.

  "Er is geen twijfel, kijk naar de feiten, Maaseik is beter dan ons dit jaar. Misschien was dat vorig seizoen ook al het geval, zeker nadat we met een tekort aan ervaring te kampen hadden."
   
  "Normaal gezien is Maaseik favoriet, maar we moeten een kat een kat durven te noemen. Die 5 verliesmatchen tellen niet meer mee. We beginnen opnieuw vanaf nul. Maaseik zal moeten vechten om te tonen dat zij het beste team van het land zijn."

  "Een zesde titel op een rij winnen is zeer onwaarschijnlijk, maar de wedstrijd moet altijd gespeeld worden. We zijn geen gemakkelijk team om te verslaan en zullen het Maaseik zo lastig mogelijk maken."

  Tuerlinckx: "De wil om te winnen was bij ons groter dan bij Aalst"

  Roeselare-boegbeeld Hendrik Tuerlinckx leidde zijn team tegen Aalst naar een nieuwe titelfinale. Al vond ook hij dat het niet echt van een leien dakje ging.

  "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. We wisten al op voorhand dat het lastige play-offs zouden worden, met 4 teams die aan elkaar gewaagd zijn."

  "In deze belangrijke periode missen we dan ook nog eens onze 1e spelverdeler. Ik zoek geen excuses, maar dan is het geen sinecure om de ene na de andere wedstrijd te spelen. Het was vechten geblazen."

  "Tegen Aalst verliezen zou dodelijk geweest zijn, want dan hing alles af van het resultaat in Maaseik. Langs de andere kant hou ik als topsporter wel van dergelijke situaties. Als je dat niet aankan, moet je een andere job zoeken. De wil om te winnen was bij ons gewoon groter dan bij Aalst."

  "We mogen stellen dat we de underdog zijn in de finale"

  Voor Tuerlinckx is het al zijn 8e finale, maar de zegehonger van de Belgische international lijkt nog lang niet gestild. "Zoiets went niet." Tuerlinckx treedt zijn coach wel bij als die de favorietenrol in de schoenen van Maaseik wil schuiven.

  "Maaseik is gewoon zeer sterk, dat tonen de onderlinge duels van dit seizoen ook aan. We winnen slechts 1 van 6 wedstrijden tegen hen, waardoor we zeker mogen stellen dat we underdog zijn. Dat is geen positie waar ik per se in wil kruipen, het is gewoon zo."

  "We zullen eerst proberen om ons beste niveau te halen, daarna zien we wel of dat genoeg is om Maaseik te kloppen. Het is zeker zo dat we elkaar al heel goed kennen, dus qua spelers zullen er alvast geen verrassingen zijn."

  "Of we truken nodig hebben om Maaseik te kloppen? Nee," lacht Tuerlinckx, "We moeten gewoon goed spelen. Het is wel zo dat finales nooit het beste niveau naar boven halen, want vaak heb je te maken met vechtvolleybal. We zullen ook mentaal zeer sterk moeten staan, daar zal enorm veel van afhangen."

  Bekijk de interviews met Rousseaux en Tuerlinckx hier

  Maaseik ontvangt Roeselare op 21 april

  De 1e wedstrijd van de finalematchen vindt plaats op 21 april. Maaseik sluit de Final 4 al zeker als leider af, waardoor de Limburgers met het thuisvoordeel van start mogen gaan.

  Het volleybalseizoen in België wordt al een tijdje afgesloten met een "best of 5"-systeem. Het eerste team dat 3 wedstrijden wint, is landskampioen. Vorig jaar kon Roeselare al na 4 wedstrijden de titel binnenrijven.